Subota, 20 travnja, 2024

3. Planinarski pohod „Hajdemo do Vrane“: Oko petsto zaljubljenika u prirodu uživalo u ljepotama vranskog kraja

Treći Planinarski pohod „Hajdemo do Vrane“, u organizaciji Planinarskog društva Belveder iz Biograda, ispunio je sva očekivanja. Oko rekordnih pet stotina izletnika iz Biograda, Zadra, Šibenika, Splita i šire prepješačilo je 13 kilometara staze od mjesta okupljanja Maškovića hana u Vrani, preko najatraktivnije točke pohoda vrha Mali Bak, do lokaliteta Zamina odnosno zaseoka Krklješi gdje ih je u poslijepodnevnim satima, pomalo umorne, čekao autobusni prijevoz nazad do Maškovića hana.

Prva točka udaranja pečata bili su obližnji ostaci vranske utvrde iz 11. stoljeća, potom je slijedio izvor Pećina odakle se antički Zadar, zajedno s obližnjim izvorištem Biba, akveduktom opskrbljivao vodom. Na ovom mjestu pronađeni su starorimski ostaci „svetišta nimfi“ i dio je iznimne prirodne i kulturne baštine ovog kraja.
Uska i strma kozja staza do prometnice Pakoštane-Benkovac, zbog velikog broja izletnika, uzrokovala je kraće zastoje ali strpljenje se isplatilo dolaskom na 214 metara visoki vrh Mali Bak odakle se otvara pogled na sve strane: Vranski bazen, Vransko jezero, Kornate, Žirje, Pašmanski kanal, Velebit, Dinaru i Prominu. Barem kilometar duga povorka planinara protezala se stazom koju su prije tri godine trasirali vrijedni biogradski planinari iz Planinarskog društva Belveder.
– Mnoštvo planinara u velikom broju je pohodilo i pohodi stazu što u konačnici otvara veliki prostor za razvoj turizma kao i obogaćivanja sadržajem zanimljivim našim turistima koji žele puno više od pukog kupanja i sunčanja na moru. – rekao je Robert Pejić, predsjednik Planinarskog društva Belveder koje ove godine slavi 10. obljetnicu postojanja.

Nakon stanke na Malom Baku nastavilo se spuštanjem po stjenovitom putu do kamenjara koji vodi do drugog izvora vode nepresušne Vile. Drugi kratki odmor uslijedio je na zaštićenom lokalitetu Zamina gdje se u 4. st. nalazilo utvrđeno naselje koje je branilo prolaz prema Vranskom jezeru.
U Maškovića hanu izletnici su se okrijepili grah varivom i opustili uz tombolu i grupu Gustafi.
Staza „Hajdemo do Vrane“ uvrštena je u popis planinarskih puteva pri Hrvatskom planinarskom savezu, a od nedavno dio je i međunarodnog projekta Via Dinarica. Via Dinarica je put namijenjen planinarima, biciklistima, rafterima i drugim rekreativcima koji posjećuju Dinaride kao turisti i istodobno je platforma za razvoj i unaprjeđenje životnih uvjeta za ljude.


Skoči do alatne trake