Subota, 4 svibnja, 2024

Predstavljanje knjige “Mome Biogradu”: Marica Tolić, uz pomoć suautora prof. Samardžića, poklonila svome Biogradu vrijednu fotomonografiju

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru predstavljena je fotomonografija „Mome Biogradu“ suautora Marice Tolić i prof. Draženka Samardžića. O djelu na 303 stranice izdanom u vlastitoj nakladi u tristo primjeraka govorili su njeni autori, recenzent i nekadašnji rektor Sveučilišta u Zadru dr.sc. Ante Uglešić te pjesnikinje Jasenka Medvedec i Radica Vrančić.
„Mome Biogradu“ prva je fotomonografija posvećena gradu Biogradu na Moru koja govori o najznačajnijim povijesnim događanjima u gradu u razdoblju od 1811. do 2016. godine.
Knjiga je podijeljena u dvanaest poglavlja: Nastanak grada Biograda na Moru, Obrti u Biogradu na Moru, Razvoj industrije u Biogradu na Moru, Povijest i razvoj turizma u Biogradu na Moru, Školstvo, zdravstvo i sport u Biogradu na Moru, Crkve i groblja u Biogradu na Moru, Kulturna baština, Događanja i radne akcije u Biogradu na Moru, Biogradske obitelji, Domovinski rat u Biogradu na Moru, Manifestacije i događanja u Biogradu na Moru te posljednje poglavlje Teta Marica Tolić.

Stvaranje ovog djela kao velika životna želja Marice Tolić, odgajateljice mnogih naraštaja u Dječjem vrtiću Biograd na Moru, bilo je započeto prije pet godina. U knjizi je objavljen velik broj fotografija, što autorice Tolić, što onih građana Biograda koji su se odazvali pozivu da dostave vlastite fotografije, a bilo je i onih, kako je rekla Tolić, koji su tražili da se ne objave njihove fotografije, iz kojih razloga, nije poznato. Najstarija fotografija objavljena u knjizi potječe iz 1874. godine.
Posljednje stranice suautorica Marica Tolić posvetila je svojoj tragično preminuloj prijateljici Adi Kordi.
Suautor prof. Samardžić istakao je Maricu Tolić kao glavnu autoricu ove vrijedne  fotomonografije dok je sebe opisao, kako je rekao, više kao pomagača.
– Iako je navedeno moje ime kao suautor ovog djela, ja sam ipak u svemu ovome bio „dodavač“, odnosno pomagač, a gospođa Marica Tolić glavna pokretačica. Treba uvijek pripisati zasluge onome tko je napravio, mi ostali smo bili pomagači uključujući dakako kolege Marinu i Marka i cijelu plejadu stručnih muzejskih djelatnika koji su u ovih pet godina prošli našim muzejem. – rekao je ravnatelj muzeja prof. Samardžić.

Marici Tolić suautor Samardžić iskazao je posebnu zahvalnost nazvavši je „neumornom skupljačicom narodnog stvaralaštva i predanja“ i dajući joj podršku za nastavkom njene priče o sebi, svojem gradu i njegovim žiteljima.
Dr.sc. Ante Uglešić kazao je za fotomonografiju „Mome Biogradu“ da se radi o osebujnom i nesvakidašnjem poznavanju dijela povijesti grada Biograda koje je ujedno i njegova svojevrsna kronika.
– Očima suautorice kao suvremenice zbivanja preko brojnih fotoilustracija nastoji se prikazati svakodnevni život grada u kojem je rođena, odrasla i proživjela čitav svoj životni i radni vijek. Živeći zavičaj puninom svoga srca i duše i komparirajući stare fotografije Biograda i Biograjaca, teta Marica nas nastoji vratiti u prošlost i prikazati nekadašnji život ljudi i izgled grada, no novim nas fotografijama istih prostora ujedno odmah vraća u sadašnjost. – istakao je, među ostalim, Uglešić.

Knjiga je namijenjena prvenstveno Biograđanima, dodao je Uglešić, kojima Tolić želi približiti njihov grad, njegovu bogatu i često tešku prošlost ali jednako tako i suvremena događanja i ljude koji su činili ili još uvijek čine dio njegova postojanja.
Pjesnikinja Radica Vrančić odrecitirala je svoje dvije pjesme naslova „Teti Marici“ i „Pamtimo ih“ posvećenih suautorici i „našim starima“ uvrštenih u ovu fotomonografiju.
U ime Grada Biograda na Moru, s nekoliko riječi, nazočnima se obratila dopredsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Slavica Jeličić.

– Kada se spomene dječji vrtić, to je teta Marica. Međutim, sada imao još jedan razlog: teta Marica nam ostavlja u nasljeđe nama i našoj djeci i potomcima jednu vrijednu knjigu iz kojeg će se moći puno toga pročitati kako se živjelo i radilo. U ime svih nas građana Biograda želim joj se zahvaliti! – rekla je Jeličić.
Ovaj kulturni događaj, svojim sviračkim nastupima, upotpunili su učenici i profesori Glazbene škole Osnovne škole Biograd na Moru: prof. Ivan Štorić i Željko Dretvić, učenici Iva Erlić, Karla Bošnjak, Ana Deur, Marie Belamarić, Jelena Bačić i Nera Matić.
Nakon promocije knjige zainteresirani su mogli nabaviti fotomonografiju po promotivnoj cijeni od 200 kuna dok će u daljnjoj prodaji ona stajati 250 kuna. Na kraju, svima koji su pripomogli tiskanju knjige, tvrtkama, obrtima, ustanovama i pojedincima, uručene su zahvalnice.


Skoči do alatne trake