Srijeda, 22 svibnja, 2024

U susret Škrapingu 2017.: Prošli Škraping donio dvije i po tisuće predsezonskih noćenja, ove godine organizatori očekuju i više

Organizatori širom Hrvatske poznate sportsko-turističke manifestacije Škraping, u Maloj vijećnici Zadarske županije u Zadru, najavili su program sljedeće jedinstvene utrke po otočnom „škrapama“ koja će se održati 4. ožujka 2017. godine. Nakon prošlogodišnjih gusara, ove godine tema su špilje kojih na otoku Pašmanu ima nemali broj. Kako je rekao voditelj organizacijskog tima Dino Smoljan, prošle godine na jedanaestom Škrapingu nastupilo je oko tisuću i dvjesto sudionika, ovog puta očekuje se dolazak oko tisuću i petsto zaljubljenika u pustolovinu i kretanje u prirodi.
Zadarski župan Stipe Zrilić istakao je kako je ovo važan događaj, ne samo za Općinu Tkon i otok Pašman, već i Zadarsku županiju. Dodao je kako Škraping promovira selektivne oblike turizma u našoj županiji i pridonosi, posebice u predsezonskom dijelu, rastu broju noćenja pa tako i prošlogodišnjoj brojci od rekordnih 11,5 milijuna noćenja na razini županije.
– Uvjeren sam da će rezultati dogodine biti još bolji jer stvarajući ovakve manifestacije nastaju novi proizvodi na tržištu i jača se promidžba naše destinacije, a kada se to spoji, možemo reći da imamo novi sinergijski učinak. – naglasio je Zrilić.
Općinski načelnik Goran Mušćet nazvao je Općinu Tkon velikim gradilištem navodeći projekte koji su u tijeku, od gradnje nove trajektne luke, javne plaže u Ugriniću, sanacije odlagališta Triluke do izgradnje Škraping centra i zelene tržnice.
– Svi navedeni projekti zajedno s kulturno-povijesnom baštinom i manifestacijama su u svrsi turizma. Vrijednost ovih radova je oko 48 milijuna kuna i ta sredstva su osigurana. Uspješni turizam nam donosi kvalitetniji život nama otočanima i stvara uvjete za ostanak na otoku. – rekao je Mušćet.

skraping-u-zupaniji-2016-1Budući Škraping centar u središtu Tkona u prizemlju će imati izložbeno-prodajni prostor u kojem će nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod prodavati svoje izvorne otočne proizvode dok će na polukatu biti rezerviran prostor informativno-edukativne namjene za sportsko-turističku manifestaciju Škraping. Otvaranje Škraping centra predviđeno na dan starta 12. Škrapinga sljedeće godine.
U programu događanja tijekom Škraping tjedna predviđena je izložba fotografija sportskog direktora Škrapinga i proslavljenog alpinista Stipe Božića, zatim, predstava u domaćoj režiji, predavanje o špiljama i jamama otoka Pašmana, dječje radionice, utrka mališana Škrapić te Sajam otočnih proizvoda Tkon.
Kao i sve ove godine do sada, Škraping misli na one kojima je pomoć najpotrebnija. Dio novčanih sredstava bit će darovan Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov.
Stipe Božić kazao je kako je zamisao o utrci po „škrapama“ u početku zasigurno zvučala pomalo luckasto ali je vrijeme pokazalo upravo obratno. Današnje vrijeme, rekao je Božić, sve više ima poklonika aktivnosti u prirodi i Škraping predstavlja primjer kako se može kreirati turistički proizvod koji pomaže razvoju otoka.

skraping-u-zupaniji-2016-3Utrka će biti podijeljena u tri kategorije, najzahtjevnija Ultra u dužini od 45 kilometara sa startom u Ždrelcu, Challenger s oko 25 kilometara sa startom u Tkonu te nekadašnja Light, a sada Active u dužini od oko 12 kilometara, također sa startom u Tkonu. Ove godine „škrapere“ očekuju nove staze budući da je probijeno i uređeno sedam kilometara novih puteva.
Kako je kazala voditeljica sajma Julijana Radović-Longin, na dvodnevnom Sajmu otočnih proizvoda u Tkonu sudjelovat će oko 40 izlagača s gotovo svih hrvatskih otoka. Na najvećem sajmu na Jadranu ove vrste, uz ostale, predstavit će se čak petnaestero nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod s područja općine Tkon, a bit će izabran i najbolji otočni proizvod i suvenir.

skraping-u-zupaniji-2016-5Na četvrtom Škrapiću, istakla je ravnateljica Dječjeg vrtića Ćok Ana Kuštera, sudjelovat će oko dvjesto djece vrtićke dobi. Interes dječjih vrtića za šetnju otočnim krajolicima, od mjesta Tkon do obližnjeg brda Ćokovac i samostana sv. Kuzme i Damjana,  jako je velik. Nakon podjele odličja i okrjepe, bit će održana predstava u organizaciji Produkcije Z iz Splita.
Glavni pokrovitelj manifestacije „Škraping Tkon-otok Pašman 2017.“ je Ilirija d.d. Biograd na Moru. Damir Maričić iz Ilirije d.d. naglasio je kako svaka afirmacija destinacije pridonosi popunjenosti smještajnih kapaciteta Ilirije i razvoju cijelog područja, a posebno kada je riječ o ovakvim uspješnim predsezonskim nišama kao što je Škraping.
Kotizacije za sudjelovanje u utrci ostaju na razini posljednjeg Škrapinga: za Ultru 150 kuna, za Challenger 140 i za Active 120 kuna. Za vrijeme posljednjeg Škrapinga, naveo je Dino Smoljan, na otok je pristiglo, računajući natjecatelje i ostale, oko dvije tisuće ljudi, od čega je oko tisuću prenoćilo dvije noći što u ukupnom turističkom prometu daje broju do oko dvije i po tisuće predsezonskih noćenja.


 

Skoči do alatne trake