Subota, 27 travnja, 2024

Gradonačelnici Biograda na Moru, Szekesfehervara i Alba Iulije potpisali sporazum o suradnji i prijateljstvu: „Bijeli gradovi“ žele zajedničkim snagama do europskih fondova

Gradonačelnici hrvatskog, mađarskog i rumunjskog „bijelog grada“, Biograda na Moru, Szekesfehervara i Alba Iulije, svečano su potpisali sporazum o suradnji i prijateljstvu s ciljem uspostavljanja međusobnih kulturnih i društvenih odnosa i poticanja razvoja lokalnih zajednica. Ovim sporazumom gradonačelnik Biograda Ivan Knez, Szekesfehervara Andras Cser-Palkovics i Alba Iulije Mircea Hava, postavili su temelje za realizaciju konkretnih projekata na području kulturnih djelatnosti, projekata sufinanciranih sredstvima europskih fondova te jačanju društvenih i kulturoloških veza između ova tri grada.
– Već duže godina se družimo kao gradovi i napokon smo došli potpisati sporazum da postignemo uvjet za zajedničku prijavu na natječaje europskih fondova, naravno, i za druge oblike suradnje. Danas je dan kada potpisujemo ovaj dokument koji će zadovoljiti proceduru potrebnu našim djelatnicima koji rade na tim projektima. – izjavio je gradonačelnik Knez.

sporazum-bijeli-gradovi-2
Ovim sporazumom stječu se uvjeti za pripremu međunarodnog projekta „Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman“ financiranog iz izvora EU fondova. Projektom „Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman“ obnovila bi se spomenička baština nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Ivana Evangelista u staroj jezgri Biograda na Trgu Brceu. U ondašnjem samostanu okrunjen je 1102. godine prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman na temelju ugovora Pacta conventa. Istražila bi se Kolomanova krunidba i mjesto njegova pokopa budući da povjesničari još nisu sasvim razjasnili gdje je Koloman pokopan: U Biogradu, Zadru, Szekesfehervaru ili negdje drudje.
Gradonačelnik Alba Iulije Mircea Hava istaknuo je da je Szekesfehervar prvi grad s kojim je Alba Iulia potpisala sporazum o suradnji i prijateljstvu nakon 1990. godine, odnosno, uspostave demokratskog sustava.
– Jako nam drago što potpisujemo ovaj sporazum i uvjeren sam da će uspjeti. Imam puno povjerenja u nas trojicu, zato i jesam ovdje. Želimo puno uspjeha projektu „Bijeli gradovi“! – istakao je rumunjski gradonačelnik.
Gradonačelnik Szekesfehervara Andras Cser-Palkovics istaknuo je važnost povezanosti građana ova tri grada i vjeru u pozitivnu poruku međusobnog povezivanja.

sporazum-bijeli-gradovi-7
– Uvjeren sam da je ovaj sporazum vrlo dobar primjer za Europsku uniju koji pokazuje način kako bismo trebali i možemo surađivati. Ovim dokumentom šaljemo poruku Europi da smo tu, da stižemo i da imamo zajedničke planove koje želimo ispuniti. Želimo puno uspjeha našim planovima! – naglasio je Cser-Palkovics.
Svečanosti u gradskoj vijećnici nazočili su još predsjednica Hrvatske manjinske uprave u Szekesefhervaru Janja Cindrić i ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd na Moru Draženko Samardžić.
Nakon službenog dijela, domaćini gradonačelnik Knez te ravnatelj Samardžić poveli su goste u obilazak biogradskog muzeja i upoznali ih s bogatom kulturno-povijesnom baštinom grada Biograda na Moru.


Skoči do alatne trake