Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Dan Općine Sv. Filip i Jakov: Vodoopskrba u zaleđu i odvodnja u priobalju istaknuti kao najvažniji projekti, Danijeli Deković Zlatni grb

U povodu Dana Općine Sv. Filip i Jakov i blagdana sv. Roka, u hotelu Villa Donat u Sv. Filip i Jakovu, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov. Općinski načelnik Zoran Pelicarić, u osvrtu na proteklih godinu dana, istakao je važnije općinske projekte i aktivnosti: izgradnja vodovodne mreže u Raštanima Gornjima koja bi trebala biti završena, kako je najavio, početkom sljedeće godine, zatim, izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Raštanima Donjim i Sikovu i kanalizacijskog sustava u Svetom Petru.
– Vidjeli ste da je izgrađeno oko 7 kilometara primarnog cjevovoda, sada prelazimo na obalni dio što ćemo iskoristiti za uređenje buduće šetnice u Sv. Petru. Moji prethodnici puno su radili na kanalizaciji, međutim, nismo imali tu sreću da se spojimo s Biogradom zbog tehničkih problema. – rekao je između ostalog, Zoran Pelicarić.
Za mjesec dana predviđena je prezentacija projekta izgradnje luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja i luka nautičkog turizma u Sv. Petru. U suradnji s Hrvatskim cestama i financirano dijelom kroz natječaje europskih fondova planira se izgraditi nogostup i biciklistička staza od Sv. Petra do Turnja u dužini oko 4 kilometra.
U Turnju je završena obnova kule Kaštel u središtu mjesta u kojem je otvoren turističko-informativni centar. Projektna dokumentacija za rekonstrukciju plaže Morovićka u Turnju, a koja bi se trebala realizirati putem EU natječaja, je pri kraju dok je za izgradnju prometnice u predjelu Krč završena.

dan-općine-sveti-filip-i-jakov-2016-5– Ova dva EU projekta ne idu kako treba. S naše strane, za prometnicu u Krču sve smo odradili, čak su tražili i studiju o utjecaju na okoliš, međutim, nema natječaja Mjere 7.4. Situacija je takva kakva je, nama puno znači taj projekt jer se tu stvara zona T1 i T2 u vlasništvu, ako Bog da, Općine i mogućnost jačeg razvoja Turnja. – dodao je Pelicarić.
Kao jednu od važnijih aktivnosti Pelicarić je istakao arheološko istraživanje u Turnju, na predjelu Tukljača u blizini otočića Ričul. Učinci ovih aktivnosti osjetit će se tek nakon deset ili dvadeset godina, rekao je Pelicarić, a bez sudjelovanja lokalne zajednice teško će biti izvedivo.
U Sv. Filip i Jakovu završena je nova tržnica, u tijeku je gradnja novih ukopnih mjesta na groblju, a u pripremi su izgradnja luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja te rekonstrukcija Trga na vr´  sela i ulice Kala kao i Zona obrtničkih i servisnih djelatnosti. Za potrebe općinskog vlastitog pogona nabavljena je suvremena mehanizacija, rovokopač i traktor.

dan-općine-sveti-filip-i-jakov-2016-4Najsjajnija općinska nagrada, Zlatni grb, dodijeljen je Danijeli Deković, učiteljici povijesti u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov, za poseban doprinos u organizaciji kulturno-zabavnih i izložbenih manifestacija, za predan rad sa školskom djecom, vođenje Male škole glagoljice i izniman trud u promicanju vrijednosti povijesnih spomenika na području Općine Sv. Filip i Jakov.
– Bez ljudi koji će nas podupirati, ništa. Ja bih se zahvalila u ime nagrađenih Općini Sv. Filip i Jakov, Općinskom vijeću Općine Sv. Filip i Jakov, Turističkoj zajednici općine Sv. Filip i Jakov koji uvijek podupiru, potpomažu pa i potiču projekte, guraju ljude da rade. Posebno mi je drago što vidim bivše i sadašnje učenike i što Općina prepoznaje trud i vrijednost mladih ljudi. – kazala je u ime nagrađenih Danijela Deković.
Srebrni grb uručen je Anđelki Bezinović za osobiti doprinos u očuvanju kulturno baštine i aktivno sudjelovanje u Kulturno-umjetničkoj udruzi Maslina iz Turnja.
Brončani grb dodijeljen je Davoru Santiniju za osobiti doprinos u sportu kroz nesebično zalaganje u Vaterpolo klubu Croatia iz Turnja.

dan-općine-sveti-filip-i-jakov-2016-1Općinska priznanja uručena su Anđeli Blaslov, učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar za izniman doprinos u prikazu crteža s temama područja Općine Sv. Filip i Jakov, Manuelu Coliću, učeniku Gimnazije Jurja Barakovića Zadar, za sudjelovanje na Županijskom natjecanju iz geografije, Alanu Mandiću, za pokretanje istraživanja lokaliteta Tukljača i doprinos turističkoj promidžbi mjesta Turanj i Općine Sv. Filip i Jakov, Božidaru Boliću, za osobiti doprinos u sportu kroz rad u Nogometnom klubu Croatia iz Turnja te Lennyju Baričiću, učeniku Osnovne škole Sv. Filip  i Jakov za osvojenu zlatno odličje u bacanju kugle na županijskom natjecanju i na Zagreb mitingu.
Načelnik Pelicarić uručio je prigodan dar posebnom gostu gradonačelniku grada-prijatelja Mohača Joszefu Szeku. Ove godine, na Dan Grada Mohača, vaterpolisti Croatije bili su ugošćeni od domaćina, šokačkih Hrvata koji žive u Mohaču, tijekom njihove najznačajnije tradicionalne manifestacije Pohod bušara. Ovog mjeseca Mohaču u goste putuju članovi KUD-a Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana Donjih.
„Lijepu Našu“ izvela je novoosnovana muška klapa Fumada iz Sv. Filip i Jakova, a program svečane sjednice vodila je Branka Pelicarić.


 


Projekti i aktivnosti:

Raštane Gornje:
– u tijeku izgradnja vodovodne mreže i nogostupa

Raštane Donje:
– u tijeku izgradnja prometne infrastrukture
– u tijeku izgradnja sekundarne vodovodne mreže

Sikovo:
– modernizirana javna rasvjeta

Sv. Petar:
– modernizirana javna rasvjeta
– u tijeku izgradnja kanalizacijskog sustava
– u pripremi izgradnja luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja i luka nautičkog turizma

Turanj:
– završena obnova kule i otvoren turističko-informativni centar
– podignut spomenik poginulom hrvatskom branitelju Danijelu Mandiću
– u tijeku uređenje rive zapadno od malog lukobrana
– u tijeku arheološko istraživanje na predjelu Tukljača
– u pripremi izgradnja glavne plaže Morovićka
– u pripremi gradnja nerazvrstane prometnice Krč

Sv. Filip i Jakov:
– završeno uređenje nove tržnice
– izgrađen kanal oborinske i fekalne odvodnje u blizini kuće Borelli
– u tijeku uređenje plaže Iza Banja
– u tijeku izgradnja novih grobnica na groblju
– u pripremi izgradnja luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja
– u pripremi rekonstrukcija ulice Kala i Trga na vr´  sela
– u pripremi gradnja Zone obrtničkih i servisnih djelatnosti.

Nabavljeni su novi radni strojevi i mehanizacija, otvoreno je privremeno reciklažno dvorište Banovi bori, proveden je EU projekt Centar za obuku Sv. Filip i Jakov, uveden je sustav naplate parkiranja i prometno redarstvo, podignut je kredit za sanaciju sportske dvorane Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, u planu je uređenje otoka Bapca, vlastiti komunalni pogon Općine Sv. Filip i Jakov, udruge i volonteri sudjeluju u uređenju okoliša, dodijeljeno je 36 stipendija, organizirane su mnoge kulturne i turističke manifestacije i događanja.


 

Skoči do alatne trake