Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

U Turnju otkriven spomenik hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću: “Bez hrvatskih branitelja ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države”, poručio je ratni zapovjednik 134. brigade Josip Čerina

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, s prisjećanjem na one koji su položili živote na oltar domovine, u Turnju je otkriven spomenik podignutom u čast poginulom hrvatskom branitelju rodom iz Turnja Danijelu Mandiću. Na početku šetnice, koja nosi njegovo ime, spomenik su otkrili njegov prijatelj i suborac Rado Kadija, majka Bernarda, otac Davor i brat Elvis te zapovjednik Danijelove postrojbe Josip Čerina. Vijence sa svijećama u čast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću položili su uža obitelj pokojnog Danijela, veterani Domovinskog rata, pripadnici 134. brigade Hrvatske vojske, izaslanstvo hrvatskih branitelja iz Turnja, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov i općinske podružnice UHDDR-a, predstavnici UHDDR-a podružnice Zemunik, predstavnici 4. gardijske brigade, Udruga Specijalne policije Poskoci Zadar, predstavnici 84. gardijske bojne Termiti i drugi.
Danijel Mandić imao je svega 22 godine kada je kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske život izgubio početkom siječnja 1992. godine, za vrijeme primirja, u zaseoku Smrdelj u Zemuniku Donjem pri izviđanju terena nastradavši od neprijateljske mine. Bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.
Velebni spomenik posvećen Danijelu Mandiću blagoslovio je župnik don Marinko Duvnjak. Ratni zapovjednik 134. brigade Josip Čerina je istakao kako ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države da nije žrtve dragog Danijela i drugih branitelja koji su položili živote za slobodu u kojoj danas živimo.
– Trebamo se zahvaliti i hrvatskim braniteljima koji su preživjeli Domovinski rat kojih ovdje ima dosta. Treba im poželjeti zdravlja i mira i da izdrže patnju zbog Danijela kojega nema. Pozivam da se i nadalje čuva spomen na poginule hrvatske branitelje i da buduća pokoljenja ne zaborave žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. – dodao je Čerina.
Ženska klapa Karmel iz Turnja otpjevala je klapsku obradu pjesme „Dajem ti srce“. Himnu „Lijepa Naša“, na početku programa, izvela je zadarska sopranistica Nela Šarić.


Skoči do alatne trake