Srijeda, 22 svibnja, 2024

Na vidikovcu Kamenjak održan 3. sajam lokalnih proizvoda “Luka i igara”: Lokalnim malim proizvođačima pružena prigoda da predstave svoje proizvode

U ambijentu vidikovca Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero, uz pogled za pamćenje i mirise prisnaca tek pečenog ispod peke, održan je treći sajam lokalnih proizvoda “Luka i igara”.
Lokalni poljoprivrednici ponudili su brojnim posjetiteljima pravo bogatstvo: autohtone proizvode uzgojene i proizvedene na poljima u parku prirode ili neposrednoj okolici. Pletenice luka i kapule uzgojenog iz domaćeg sjemena krasile su štandove prepune slanutka, badema, krumpira, graha, kozjeg i ovčjeg sira, pancete, maslinovog ulja, vina, raznih rakija i likera, meda, lavande, domaćeg sapuna, eteričnih ulja i melema od ljekovitog bilja.
Više stotina posjetitelja imalo je priliku naučiti kako se priprema i peče tradicionalna pita od kravljeg ili kozjeg skorupa dok se za svoj komad vrućeg prisnaca moralo čekati u redu. Uz teleći gulaš, grah, fritule, kuhani kukuruz i vino, u konobi Kamenjak tražila se plata domaćeg pršuta i sira više. Na platou vidikovca Kamenjak okruženi mnoštvom članovi KUD-a Vrana su uz izvorno pjevanje zaplesali vransko kolo Biranje i brzo kolo Kukulešće. Zalazak sunca ispraćen je uz ritmove soula, funka i rhythm & bluesa u odličnoj izvedbi Škabelin banda.
Uz izvrsnu posjećenost i upotpunjavanje turističke ponude Parka prirode Vransko jezero i cijele regije, lokalnim obiteljskim gospodarstvima pružena je prigoda da svoje proizvode predstave stranim i domaćim posjetiteljima u jedinstvenom okružju.


Skoči do alatne trake