Petak, 19 travnja, 2024

Don Marinko Duvnjak održao zahvalnu svetu misu u povodu 25 godina svećeništva i oprostio se od vjernika pred odlazak u novu župu

Pred mnoštvom vjernika, don Marinko Duvnjak u crkvi Gospe od Karmela u Turnju održao je zahvalnu svetu misu u povodu 25. obljetnice svećeništva. Uz propovijed župnika biogradske župe Sv. Stošije don Ivana Mustaća, don Marinko Duvnjak istodobno se skromnom svečanošću na mjesnom sportskom igralištu u središtu Turnja oprostio od vjernika budući da nastavlja službu župnika obavljati u župi Privlaka.
– Naše svećeničko poslanje jest takvo da mi ne biramo, nego idemo tamo gdje nas Bog šalje. Tako me, mogu slobodno reći, božja providnost dovela ovdje u Turanj prije deset godina. Evo, nakon deset godina nadbiskup želi da odem u drugu župu, to je Privlaka. – rekao je don Marinko Duvnjak.
Prije dolaska u župu Turanj, don Marinko Duvnjak je dvije godine obnašao dužnost ravnatelja nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru. Mjestu ravnatelja zadarskih sjemeništaraca prethodilo je jedanaest godina župništva u župi sv. Josip na Plovaniji u Zadru.
– Ja vjerujem da sam barem malo uspio u tome da vjernici mogu doći malo bliže Bogu u svojim životnim borbama, da nisu sami, da nas Bog voli takve kakvi jesmo, da tražimo pomoć od Boga, da možemo svi živjeti u ljubavi i zajedništvu, da oprostimo jedni drugima i da možemo biti bolji jedni prema drugima, uz pomoć Božju. Ako sam barem malo u ovome uspio, ja sam zadovoljan. – poručio je don Marinko vjernicima župe Gospe od Karmela Turanj.
Ne želeći ugađati sebi, don Marinko istakao je susretljivost i otvorenost turanjskih vjernika koji su, kako je kazao, stekli povjerenje prema svećeniku koje im je pomoglo u iznošenju svojih poteškoća znajući pritom da ih preko njega Bog sluša.
– To je povjerenje kako bi mogli kušati utjehu unutar sebe. To je poslanje dušebrižnika, pastira koji bdije nad svojim stadom i koji može suosjećati jer ima malo srce kao što ima Krist jer Bog je sin Božji postao čovjekom i uzeo je naše ljudsko srce da pokaže koliko on suosjeća s nama. – dodao je don Marinko kojeg su došli pozdraviti, osim žitelja Turnja i rodbine, mnogobrojni prijatelji i poznanici s kojima se tijekom ovih 25 godina susretao i s kojima je ostao povezan, a dolaze, uglavnom, iz raznih župa i zajednica s područja Zadarske nadbiskupije.
Don Marinka Duvnjaka u turanjskoj župi naslijedit će don Josip Lisica koji dolazi iz škabrnjske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.


Skoči do alatne trake