Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda: Oporba nije došla, ugostiteljima produženo radno vrijeme do 2 sata, tvrtka “Orandum savjetovanje” novi koncesionar tržnice

Nakon duže stanke održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru na kojoj su izostali, slučajno ili ne, redom oporbeni vijećnici Slavica Jeličić (SDP), Mira Ražnjević (SDP), Ivan Babara (Nezavisna lista Ivan Babara), Leo Zorica (Nezavisna lista Ivan Babara), Mirana Belamarić (HDSSD) te Ivan Sambunjak (HDSSD). Svoj izostanak opravdalo je samo dvoje, Mira Ražnjević i Ivan Babara. Još su nazočili vijećnik Skupštine Zadarske županije Tonči Šangulin (HDZ), pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biograda Suzana Horvat-Kolanović, direktor „Bošane“ Krunoslav Pešić, te djelatnici gradske uprave Branko Iveljić, Davor Ivanović i Ana Nimac.
Prema prihvaćenom prijedlogu Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Biograda za 2015. godinu, ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 604.921,60 kuna. Ukupni primici i prihodi planirani su u iznosu od 77,3 milijuna kuna, a realizirano je 35,3 milijuna. Ukupni rashodi planirani su iznosu od 37,6 milijuna kuna, a ostvareno je 34,7 milijuna. Najveći podbačaj, kada je o prihodima riječ, bio je prihod od komunalnog doprinosa, a kao razlozi navode se smanjene investicijske aktivnosti zbog recesije kao i realizacija nekih razvojnih projekata na koje se već duže čeka: Zabavni centar, prva faza gradnje golfskog igrališta i drugo. Isto tako, slabijem priljevu sredstava pridonijela je i slabija prodaja nefinancijske imovine, odnosno zemljišta u poduzetničkim zonama.

31-sjednica-biograd-3Usvojenim dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu Biogradu na Moru, od sada će se parkirna karta, osim na ovlaštenim prodajnim mjestima, mobilnim telefonom i na blagajni organizatora parkiranja, moći kupiti i na internetskoj stranici Bošane (www.bosana.hr).
Iako je Turističko vijeće Turističke zajednice grada Biograda većinom glasova bilo protiv da se ugostiteljskim objektima produži radno vrijeme za dodatna dva sata, gradski vijećnici su je jednoglasno prihvatili. Tako svi objekti koji spadaju u skupinu „ostali ugostiteljski objekti za smještaj“ mogu raditi od 6 do 2 sata ujutro. Tu spadaju restorani, noćni klubovi, caffe barovi, objekti brze prehrane tzv. fast-foodevi i drugi. Od 8 do 2 sata ujutro mogu raditi objekti jednostavnih usluga, a to su oni koji svoju jednostavnu uslugu obavljaju u kiosku, nepokretnom vozilu, šatoru ili kolicima i sličnim napravama. Dakako, pritom se moraju držati zadanih propisa: da su provedene mjere zaštite od buke, da se iza 24 sata ne izvodi glazba na otvorenom prostoru i da je pribavljena suglasnost policije.
– Mišljenje Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Biograda nije obvezujuće. „Ilirijini“ predstavnici su bili protiv ove odluke jer smatraju da sustav ne funkcionira. Duž cijele jadranske obale u svim jedinicama lokalne samouprave ovakva odluka postoji i ona nije u nadležnosti gradskog vijeća niti gradonačelnika već nadležnih službi. Ovime želimo uskladiti radno vrijeme kao što imaju i sve druge jedinice lokalne samouprave. – rekao je gradonačelnik Ivan Knez (HDZ).
Nakon odbijenih žalbi Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, za najpovoljnijeg koncesionara za obavljanje djelatnosti tržnice izabrana je zagrebačka tvrtka Orandum savjetovanje d.o.o. u vlasništvu Petra Thüra. Spomenuta tvrtka upravljat će  biogradskom tržnicom u periodu od sljedeće četiri godine i pritom u gradsku blagajnu uplatiti 848.888,00 kuna, odnosno, 212.222,00 kuna godišnje. Druge dvije tvrtke koje su se javile na natječaj, dosadašnji koncesionar Ugostiteljski obrt Amorela u vlasništvu Ante Lukačića i Aqua 023 j.d.o.o. u vlasništvu Dragana Brkljače i Darka Banića ponudile su niže iznose, 166 tisuća i 191.502,00 kune. Odluka je prihvaćena sa 7 glasova „za“, nijednim „protiv“ i 2 suzdržana glasa.

31-sjednica-biograd-2Na zemljištu površine 6110 četvornih metara, na Kosi u blizini Industrijske zone Biograd na Moru, trebao bi niknuti novi sportsko-rekreacijski centar. Kao najpovoljniji ponuditelj za osnivanje prava građenja izabran je, kao jedini zainteresirani ponuditelj, Teniski klub „Albamaris 1989“ iz Biograda na Moru. Ponuđeni godišnji iznos naknade je 10.100,00 kuna što je više od procjene ovlaštenog vještaka u iznosu od 10.035,00 kuna. Pravo građenja zasniva se na razdoblje od 50 godina.
Prihvaćeno je više odluka o najpovoljnijem izboru za prodaju građevinskog zemljišta stambeno-poslovne namjene: Ivici Mršiću za zemljište na Kumentu površine 626 četvornih metara i 850,1 tisuća kuna, zatim, tvrtki Salamon d.o.o. iz Privlake i Mati Vrančiću za 2 građevinska zemljišta na Kumentu i Grandi površina 1467 i 720 četvornih metara s cijenama od milijun i 601 tisuća, odnosno, 833,1 tisuća kuna. Nadalje, usvojena je odluka o raspisivanju i provođenju javnog natječaja radi osnivanja pravo građenja na više nekretnina na predjelima iznad Kožine i Kosi. Radi se o zemljištima u Trgovačkoj zoni K2. Isto tako javni natječaj će se provesti i radi prodaje zemljišta u Industrijskoj zoni i Poduzetničkoj zoni. Na Meterizama u Ulici blaženog Alojzija Stepinca Grad će otkupiti zemljište površine 400 četvornih metara radi izgradnje prometnice, iz istog razloga obavit će se zamjena nekretnina na predjelima Granda i Kožina.


Ivan Sambunjak nije više vijećnik

Od vijećnika Ivana Sambunjaka primili smo poruku elektronskom poštom u kojoj stoji kako, zbog promjene prebivališta iz Biograd na Moru u Osijek, a prema Zakonu o lokalnim izborima i Statutu Grada Biograda na Moru, spomenuti vijećnik prestao obnašati funkciju člana Gradskog vijeća Grada Biograda zajedno sa svim pripadajućim funkcijama. Tko će biti zamjena na mjestu HDSSD-a za sada nije poznato. 


 

Skoči do alatne trake