Petak, 12 srpnja, 2024

Tkon: Izgradnja trajektne luke ide prema planu, sanacija odlagališta otpada u Trilukama gotova do 15. lipnja

Izgradnja novog trajektnog pristaništa u Tkonu na otoku Pašmanu vrijedna, prema projektanskoj procjeni, 40 milijuna kuna, najveći je investicijski projekt na zadarskim otocima i među najvećima u Zadarskoj županiji. U tijeku je prva faza radova koja obuhvaća čišćenje terena i  izgradnju 64 metra dugog pristanišnog gata. Vrijednost prve faze iznosi 10 milijuna kuna od čega će Ministarstvo pomorstva, prometa i veza osigurati 7 milijuna, a Županijska lučka uprava Zadar 3 milijuna.
– Trajektna luka bit će gotova 2018. godine. Radi se i subotom i nedjeljom. Dogovoreno je da će se radovi nastaviti i tijekom turističke sezone, dakle, i nakon 15. lipnja, s time da se izvođači radova neće koristiti državnom cestom D110 već morskim putem. Pritom će se voditi računa da se more ne zaprlja, kako zbog turista, tako i mještana. – rekao je općinski načelnik Goran Mušćet.
Do 2018. godine kada se očekuje završetak radova, državna cesta bit će proširena za 40 centimetara, zatim će se urediti plaža Vruljica, čekalište za putnike, parkiralište sa 100 parkirnih mjesta i drugi prateći objekti.

trajektna-luka-tkon-odlagalište-triluke-1– Državna cesta od Barotula do Tkona bit će obnovljena za što su već odobrena financijska sredstva i izrađen je projekt. Osim što će biti šira za 20 centimetara sa svake strane, napravit će se i nogostup s obje strane i javna rasvjeta. Isto tako u tijeku su i radovi na postavljanju solarne rasvjete s 30 stupova od mjesnog groblja u Tkonu do samostana na Ćokovcu. – dodao je Mušćet ističući kako će se s novom lukom smanjiti velika gužva u središtu mjesta tijekom ljetne sezone kada je promet tim dijelom dosta otežan budući da se čekališni trakovi za vozila nalaze na samoj cesti.
Izvođač radova je zajednica ponuditelja tvrtke Kali gradnja d.o.o. iz Kali i Centrogradnja d.o.o. iz Zagreba, projektant Strabag hidroinženjering iz Splita dok nadzor obavlja Idassa Commerce d.o.o. iz Zadra.

trajektna-luka-tkon-odlagalište-triluke-6Osim luke, u tijeku je i sanacija odlagališta komunalnog otpada u Trilukama vrijedna milijun i 200 tisuća kuna. Većinu sredstava, 75 posto, za zbrinjavanje tri tisuće tona otpada koje se odlagalo tijekom 40 godina, osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok će preostalih 25 posto „pokriti“ JKU Prvenj, odnosno, Općina Tkon. Otpad će zbrinuti zadarska tvrtka Sirovina d.o.o., a završetak radova koji su započeli u veljači ove godine, očekuje se vrlo skoro, sredinom lipnja. Od ekološke bombe nadomak Tkonu, predio Triluke dobit će sasvim novu i puno prikladniju svrhu, naime, dobiva turističku namjenu i bit će povezan s budućom istoimenom ribarskom lukom.

Skoči do alatne trake