Utorak, 23 srpnja, 2024

HCK-Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru: Započinje projekt „Veseli koraci 60+“ namijenjen ljudima treće životne dobi

Projekt pod nazivom „Veseli koraci 60+“ Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru provodit će u razdoblju od šest mjeseci na području na kojem djeluje ovaj ogranak, a namijenjen je osobama, bilo zaposlenim ili u mirovini, starim šezdeset ili više godina. Iznosom od 40 tisuća kuna projekt sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih dok je ukupna vrijednost projekta 80 tisuća. Od strane ministarstva odobrena su 72 ovakva projekta u Hrvatskoj te ovaj Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru predstavlja jedini u Zadarskoj županiji.
Projekt „Veseli koraci 60+“ je usmjeren unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba kroz organiziranje dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Četiri su različite vrste besplatnih aktivnosti koje ćemo provoditi: sportsko-rekreativne, aktivnosti izražavanja kroz različite radionice, kulturno-zabavne aktivnosti i razmjena informacija i druženje. – kazala je voditeljica projekta Franka Troskot.
Uz mogućnost mjerenja krvnog tlaka, razine šećera u krvi i indeksa tjelesne mase u uredu Gradskog društva Crvenog križa Biograd svakim radnim danom, pripadnici treće dobi sudjelovat će i u rekreativnim aktivnostima poput – nordijskog hodanja.
– To je novost općenito u Biogradu, a predstavlja idealnu aktivnost za treću životnu dob zbog smanjene opterećenosti zglobova i preventivnog utjecaja na smanjenje bolesti kardiovaskularnog sustava. Zatim, bit će tu još kreativne radionice na kojima ćemo izrađivati slike od suhog bilja, plesti, ovisno o interesu. I na kraju, organizirat ćemo književna poslijepodneva koja će voditi profesorica hrvatskog jezika u suradnji s lokalnim pjesnicima i književnicima. – dodala je Troskot.

projekt-60-plus-2Cilj projekta je kroz organizirane svakodnevne aktivnosti i druženja koje su prilagođene interesima i potrebama osobama treće životne dobi na području otoka Pašmana te ostalim područjima djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Biograda pridonijeti smanjenju socijalne isključenosti, osamljenosti, osjećaja manje vrijednosti te poboljšanju opće zdravstvene slike korisnika kroz pružanje usluga na područjima na kojima nisu dostupne.
Projekt se odvija u partnerstvu s udrugom Matica umirovljenika Biograd na Moru.
– Nas umirovljenika i članova Udruge matica umirovljenika Biograd na Moru u početku projekta će biti sigurno više nego drugih koji su još zaposleni. S vremenom ćemo nam se priključivati i drugi. – rekla predsjednica udruge Milojka Drašković-Pedišić.
Tijekom projekta bit će zaposlena jedna osoba mlađa od 30 godina na mjestu voditelja tj. izvoditelja projekta. Predviđeno je da se uključi najmanje 150 osoba starih 60 ili više godina od kojih dio spada u kategoriju socijalno-izoliranog stanovništvo zbog slabijeg imovinskog statusa, dio korisnika pripada samačkim staračkim domaćinstvima dok je dio korisnika s izoliranog područja odnosno otoka Pašmana.

Skoči do alatne trake