Utorak, 23 travnja, 2024

Trajektno pristanište se seli između Kumenta i plaže Slanice, na istom mjestu novim UPU-om predviđena suha marina, pristanište s 200 vezova, prostor za sportske klubove i tematski park morski akvarij

Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru održalo je tridesetu sjednicu s koje je izostalo troje vijećnika: Ivan Babara (Nezavisna lista Ivan Babara), Sanja Delin (HDZ) i u posljednje vrijeme već više puta Ivan Sambunjak (HDSSD). Aktualni sat otvorila je vijećnica Slavica Jeličić (SDP) koju je  zanimalo može li se kružni tok prema Industrijskoj zoni napraviti kvalitetnije, koliko je koštao, te je li zaista bio gradski prioritet. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) kazao je kako se izgradnjom kružnog toka omogućilo polaznicima autoškole polaganje vozačkog ispita u Biogradu, a ne kako je to do sada bivalo u Zadru. Izvođač radova su Ceste Zadarske županije d.o.o., dodao je Knez, a cijena radova Gradu će biti dostavljena pismeno. Vijećnica Mira Ražnjević (SDP) zatražila je popis vjerovnika, onih najvećih, kojima je Grad Biograd dužan te naglasila stanje dospjelih obveza Grada u iznosu od 14 milijuna kuna.
– Svjesno smo išli u minus i zbog ovih nekoliko točaka koje danas imamo, to je kupovanje nekretnina. Već se unaprijed zna da idemo u minus ali bez toga ne možemo raditi kanalizaciju niti dobiti sredstva europskih fondova. Nama je u interesu da se grad razvija, a ovo ćemo pomalo vraćati. – rekao je Knez napomenuvši da će dostaviti popis svih vjerovnika.

30-sjednica-vijeća-biograd-2Radi usklađenja s Prostornim planom Grada Biograda na Moru, s osam glasova „za“, tri „suzdržana“ i jednim „protiv“, usvojena je odluka o izradi 2. izmjene i dopuna UPU-a za građevinsko područje središnji dio južno od Jadranske magistrale. Ovim planom rješava se i problem sportske lučice i te će biti ispunjen jedan od uvjeta za raspisivanje natječaja za koncesiju.
Izradom UPU-a obalnog pojasa ispred centralnog dijela grada omogućava se proširenje marine Kornati u njenom južnom dijelu. „Ilirija“ je tražila u zapadnom dijelu, međutim, zbog mogućeg ugrožavanja plaže Bošana, nije im udovoljeno. Trajektna luka, samo tijekom ljetne sezone, predviđena je na prostoru između Kumenta i plaže Slanice s prijevozom putnika autobusima do središta grada. Na mjestu sadašnje trajektne luke, tijekom sezone, planirani  su vezovi za jahte dok bi ribarska luka ostala na mjestu gdje je i sada ali malo izdvojena.
Vijećnik Leo Zorica (Nezavisna lista Ivan Babara) upitao je postoji li mogućnost premještanja ribarskih brodova na neku drugu lokaciju, međutim, Knez je kazao kako ne postoji te da su ribari i ribarski brodovi u središtu grada svojevrsna turistička atrakcija te da istodobno treba misliti i na naše ribare. Također, obećao je, povest će se računa da ribarska luka bude izdvojena kako se ne bi širili neugodni mirisi. Isto tako, prostor kojeg koriste ribari tijekom jutra, u poslijepodnevnom vremenu koristit će se kao gradsko parkiralište. Odluka je prihvaćena s osam glasova „za“, tri „suzdržana“ i jednim „protiv“.

30-sjednica-vijeća-biograd-3Sljedeći UPU koji će izraditi je UPU uređenja industrijske zone „Turističko-informativni marikulturni centar“, a obuhvaća izgradnju novog lučkog bazena s trajektnim pristaništem, kako smo već rekli, između Kumenta i plaže Slanice. Budućim eventualnim investitorima dana je mogućnost izgradnje pristaništa do dvjesta vezova, što je u nadležnosti Županijske lučke uprave Zadar, suhe marine te prostor za sportske klubove kao što su jedriličarski. Plaža Slanica predviđena je za mogućnost izgradnje zabavno-turističkih sadržaja odnosno tematskog parka kao što je morski akvarij.
Jednoglasnom odlukom potvrđen je izbor najpovoljnijeg ponuditelja radi osnivanja prava građenja za gradnju parkirališta površine oko 17 tisuća četvornih metara uz budući zabavni centar „Mirnovec park“. Godišnji iznos naknade kojeg će tvrtka Mirnovec park d.o.o. sa sjedištem u Biogradu plaćati je 52.800 kuna.

Skoči do alatne trake