Utorak, 25 lipnja, 2024

Zavičajni muzej Biograd: Otvorena izložba “More u srcu”

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru svečano je otvorena izložba „More u srcu“ u organizaciji biogradske udruge za zaštitu okoliša „Hippocampus“, a u suradnji s Ronilačkim klubom „Sv. Roko“ iz Bibinja. S ciljem promicanja ekološke svijesti izložba prikazuje fotografije brojnih životinjskih vrsta koje obitavaju u podmorju Jadranskog mora. Fotografije su snimili ronioci bibinjskog kluba na području zadarskog arhipelaga.
– Tijekom ove tri godine koliko već provodimo projekt „More u srcu“ u Biogradu, promoviramo zaštitu podmorja i okoliša. Do sada smo vodili djecu i vrtića u Park prirode Vransko jezero, učenike osnovne i srednje škole u Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica. U nekoliko navrata vodili smo mlade ronioce na edukativne zarone, zatim, očistili smo na području grada velik dio plaža, šetnica i lučica. – rekao je predsjednik udruge „Hippocampus“ Željko Domitrović.
Potom je prikazan kratki dokumentarni film u kojem su prikazane, na trenutak, potresne slike o posljedicama onečišćenja planeta: uginule ptičje vrste u čijoj je utrobi pronađen odbačeni sitni plastični otpad.
Marina Bolanča iz biogradske udruge „Selekta“ čije djelovanje, među ostalim, je usmjereno prema zaštiti okoliša i odgovornom ponašanju prema prirodi, istakla je kako se ovim filmom želi alarmirati javnost i probuditi promjene u svijesti svih nas.
– Ove snimke lako možete pronaći i na internetu. Promislimo malo tijekom gledanja filma i moja je poruka da krenemo raditi odgovorno i da unosimo te promjene jer to mi je jedna od želja. Film je malo tužan ali nažalost to smo mi. – naglasila je Bolanča.
Izložba je podržana od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Biograda na Moru i Zadarske županije.


Skoči do alatne trake