Utorak, 23 srpnja, 2024

Između 180 do 200 tisuća maslina vapi za obnovom: Radionica pokazala kako obnoviti zapuštene maslinike u Modravama

Proteklog vikenda u Modravama na Vranskom jezeru, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, uspješno je održana radionica obnove starih i zapuštenih maslinika. Trosatnoj besplatnoj radionici prisustvovalo je oko trideset maslinara, a održao ju je cijenjeni zadarski agronom mr.sc. Marijan Tomac.
Kao prezentacijski maslinik odabran je jedan izuzetno zapušten, do prije tjedan dana u potpunosti neprohodan i u šmriku i borove zarastao maslinik površine od čak 5 tisuća četvornih metara u vlasništvu Marije Juroš-Vuksanić. Maslinik se nalazi uz južnu obalu Vranskog jezera, nedaleko info centra Prosika. Djelatnici tehničke službe Parka prirode i vlasnica maslinika proteklog tjedna iskrčili su i očistili od korova dvanaest starih stabala maslina te nakon dugog niza godina omogućili pristup u sam maslinik.

obnova-zapustenog-maslinika-u-modravama-04

Tijekom prvog dijela radionice obnovljene su stare masline pri čemu je prezentirana obnova u panj i obnova u krošnju odstranjivanjem neproduktivnih dijelova stabla dok se drugi dio radionice održao u masliniku Nevenke Bilić, uz sam kanal Prosika, gdje je stručnjak Marijan Tomac pokazao pravilnu rezidbu već održavanih maslina, uz brojne savjete o gnojidbi, kao i zaštiti od najčešćih bolesti i štetnika maslina: paunovo oko, maslinin svrdlaš, maslinov moljac, maslinina muha i buha. Svi sudionici imali su priliku okušati se u rezidbi te uz stručne savjete riješiti eventualne nedoumice. Kako je istaknuo Tomac, bolje je maslinu orezati makar ponegdje pogriješili nego je pustiti da zaraste i izgubi plod.
Radionica je završila ugodnim druženjem uz domaći kozji sir i pancetu, a voditelj radionice Marijan Tomac je rado odgovorio na sva dodatna pitanja sudionika.
Modrave su prostor koji se proteže na jugu od Murterskog mora do Vranskog jezera na sjeveru i Draga na zapadu do Prosike na istoku. Golem prostor s oko 180 do 200 tisuća uglavnom zapuštenih maslina prostire se na površini od 12 četvornih kilometara od čega se 600 hektara nalazi u Parku prirode Vransko jezero. Unatoč intenzivnoj obnovi zaraslih maslinika do koje dolazi  posljednjih godina, masline u Modravama su uglavnom još zarobljene u šikari i šmriki, nekadašnji putovi su također zarasli, tako da je cijelo područje nepristupačno i praktički neprohodno. Cijeli krajolik je isprepleten suhozidima, bunjama i gomilama nastalim prilikom čišćenja zemlje od kamena. Suhozidi široki i do dva metra koristili su se kao putovi, kojima se na tovaru ili mazgi dolazilo do maslinika.

obnova-zapustenog-maslinika-u-modravama-07Krajnji cilj aktivnosti jest valorizacija maslinika Modrave kao značajnog krajobraza-spomenika ljudskom radu gdje bi se revitalizirani i obnovljeni maslinici sve više privodili proizvodnji, a područje zbog svoje specifičnosti ostvarilo puni potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede.
U suradnji s JUPP Vransko jezero, zainteresirani vlasnici maslinika lakše mogu ostvarivati i svoje ciljeve, a pravilno orezivanje i pomlađivanje stabala, uz uređivanje pristupnih putova, svakako je jedan od prvih i najvažnijih koraka.


 

 

 

Skoči do alatne trake