Petak, 29 ožujka, 2024

Općina Sv. Filip i Jakov nabavila vrijedan stroj: Novi rovokopač-utovarivač u službi uređenja zelenih površina i snižavanja troškova priključenja na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu

Ispred zgrade općinske uprave u Sv. Filip i Jakovu, Općini Sv. Filip i Jakov svečano je dostavljeno novo građevinsko vozilo rovokopač-utovarivač u vrijednosti od oko 800 tisuća kuna. Ključ i dokumente preuzeli su načelnik Zoran Pelicarić i voditelj komunalnog pogona Ante Šarić.
– Želja nam je bila nastaviti s obnovom voznog parka odnosno strojeva unutar komunalnog pogona. Moram reći da smo u periodu od posljednje dvije godine nabavili novi kombi Dacia u vrijednosti oko 100 tisuća kuna, kamion Renault oko 200 tisuća, traktor s priključcima četkama za čišćenje ulica, malčarom i prikolicom za oko 800 tisuća te, najnovije i kao kruna svega – bager tzv. kombinirku. Svjesni smo općenito situacije s održavanjem cesta u Zadarskoj županiji jer vidimo kako je ono, s obzirom na manja županijska sredstva, sve lošije. Uz poštivanje ekonomske situacije, mi u Općini Sv. Filip i Jakov odlučili smo se na ovaj potez budući da se prostor Općine rasprostire na 50 četvornih kilometara. Ovime smo stvorili uvjete da Vlastiti pogon Općine Sv. Filip i Jakov zaista bude kvalitetan. – rekao je prigodom svečane primopredaje načelnik Pelicarić.
Novonabavljena mehanizacija i vozni park pridonijet će učinkovitijem održavanju zelenih površina, naročito uz prometnice kojih je na području općine priličan broj.

primopredaja-bagera-sv-filip-i-jakov-1
Zoran Pelicarić

Županijska uprava za ceste, s obzirom na ograničena financijska sredstva, sve teže može pratiti troškove održavanja prometnica, stoga, općinske uprave uviđaju da moraju raspolagati vlastitim sredstvima za rad. Posebno je to važno, ističe Pelicarić, u turističkom području.
– Imamo čestu situaciju da uz vrhunski uređene smještajne kapacitete stoji susjedni zapušteni teren. Ako koristimo vanjske izvođače, to onda bude preskupo. Zato smo se i odlučili imati svoje strojeve kako bismo uredili zapušteno zemljište i pružili uslugu vlasnicima terena po povoljnoj dvostruko ili čak trostruko nižoj cijeni od one na tržištu. – pojasnio je Pelicarić.
Za usporedbu, prije dvije godine općinska uprava raspolagala je starijim vozilima osobnim automobilom Fiat te manjim kamionom Volkswagen. S naglaskom na uštedu i izabranim dizelskim verzijama, nova vozila pridonijet će snižavanju troškova i učinkovitijem održavanju javnih površina. Isto tako, jedan od glavnih razloga nabavke novog bagera je maksimalno snižavanje troška žiteljima prilikom skorašnjeg spajanja domaćinstava na vodoopskrbnu mrežu u Raštanima i Sikovu te na mrežu odvodnje otpadnih voda, odnosno kanalizacije, na potezu Sv. Petar-Turanj-Sv. Filip i Jakov.
Oni koji će se najviše radovati je dvanaestero djelatnika komunalnog pogona jer će im ovo “pojačanje” mehanizacije zasigurno olakšati rad na terenu.

primopredaja-bagera-sv-filip-i-jakov-8
– Kamo sreće da je i prije stigla! Koliko će nam pomoći, to je teško uopće izraziti. – kratko je ali zadovoljno rekao voditelj „komunalaca“ Ante Šarić iz Sikova kojem je pripala čast nalijepiti službenu oznaku.
Vlastiti pogon Općine Sv. Filip i Jakov zapošljava, uz stalne, i sezonske djelatnike. Uskoro se očekuje novo zapošljavanje od deset djelatnika na određeno vrijeme od šest mjeseci putem EU programa javnih radova „Radom za zajednicu i sebe“. Povećani broj djelatnika na terenu rezultat su uspješnog apliciranja projekata prema natječajima resornog ministarstva, odnosnom europskim fondovima, a sredstva za plaće u stopostotnom iznosu osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje.

primopredaja-bagera-sv-filip-i-jakov-7Kupnja stroja sprovedena je putem javnog natječaja, a kao najpovoljniji ponuđač bila je tvrtka Terra Jaska d.o.o. iz Strmca Samoborskog.
– Postupak ove javne nabave, kao i sve druge, i da bude transparentno, vodila je naša stručna djelatnica Vlatka Budanović. – dodao je Pelicarić.
Građevinski stroj rovokopač-utovarivač ili tzv. kombinirka marke je JCB, model 4CX Sitemaster, najveće snage 98 „konjskih snaga“ i maksimalne dubine kopanja gotovo 5,9 metara.


Skoči do alatne trake