Petak, 12 travnja, 2024

Imaš maslinik u Modravama? Prijavi se za radionicu obnove starih i zapuštenih maslinika!

Park prirode Vransko jezero organizira još jednu radionicu obnove starih i zapuštenih maslinika te poziva sve zainteresirane maslinare koji imaju stari, zapušteni maslinik, a žele ga obnoviti, očistiti i vratiti u produktivnu fazu, da se jave stručnoj službi Parka prirode Vransko jezero na broj 099/325-2705, 023/383-181, e-mail: [email protected] ili izravno u upravu Javne ustanove Park prirode Vransko jezero u Biogradu na Moru.
Za potrebe ove radionice, koju će voditi mr. sc. Marijan Tomac, bit će odabran jedan maslinik u kojem će se prezentirati tehnike obnove maslina, a od posebnog interesa su maslinici prvenstveno na području Modrava, poželjno na prostoru od info centra Prosika do Šenične ceste.
Termin radionice predviđen je za 12. ožujka 2016. u 10 sati. Nazočni maslinari i ljubitelji ove plemenite mediteranske voćke imat će priliku naučiti kako obnoviti, odnosno pomladiti maslinu uklanjanjem neproizvodnog dijela stabla kako bi preostali dio potjerao nove grane koje će redoviti i obilno rađati. Ovisno o stanju pojedinih stabala u masliniku, sudionici radionice naučit će obnovu masline iz panja, obnovu u krošnju te način spuštanja visoke krošnje, kao i potrebe gnojenja i zaštite od bolesti i štetnika obnovljenih maslina.
Radionica je besplatna, trajat će oko 3 sata, a svi sudionici trebaju ponijeti vlastiti alat: pilu i škare.
Krajnji cilj aktivnosti jest valorizacija maslinika Modrave kao značajnog krajobraza-spomenika ljudskom radu gdje bi se revitalizirani i obnovljeni maslinici sve više privodili proizvodnji, a područje zbog svoje specifičnosti ostvarilo puni potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede.
U suradnji s Parkom prirode zainteresirani vlasnici maslinika lakše mogu ostvarivati i svoje ciljeve, a pravilno orezivanje i pomlađivanje stabala svakako je jedan od prvih i najvažnijih koraka.

Skoči do alatne trake