Petak, 19 travnja, 2024

EU projekt “Centar za obuku Sv. Filip i Jakov” u završnoj fazi: Tijekom provedbe projekta zaposlilo se 19-ero polaznika, edukacije se nastavljaju sljedeće tri godine

Prije nešto manje od godinu dana u Svetom Filip i Jakovu u općinskoj vijećnici započelo je provođenje EU projekta „Centar za obuku Sv. Filip i Jakov“ ukupne vrijednosti oko 67,6 tisuća eura uz sufinanciranje Europske unije u većem dijelu u iznosu od oko 87 posto, odnosno, 58,9 tisuća eura. Osnovni cilj ovog projekta u trajanju od dvanaest mjeseci bio je povećati zapošljivost nezaposlenih te poboljšati kapacitete za obuku nezaposlenih pri traženju zaposlenja, osobito na području turizma. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Zadar, Lokalnom akcijskom grupom „Laura“, jedinicama lokalne samouprave općinama Galovac i Pašman te poslodavcima, ukupno 43 polaznika uspješno je svladalo edukacijske programe o vještinama osobne prezentacije i pisanje životopisa na hrvatskom i engleskom jeziku te o vještinama osobne prezentacije s naglaskom na turistički sektor: hotelski menadžment te servisiranje i čišćenje brodova.

centar-za-obuku-sv-filip-i-jakov-2016-02-04-4– Edukacijski ciklus trajao je tri tjedna, a mjesečno smo provodili najviše dva edukacijska programa. Krajnji korisnici „Centra za obuku Sv. Filip i Jakov“ su svi nezaposleni, poslodavci, obitelji odraslih polaznika, lokalna zajednica pa i sam Hrvatski zavod za zapošljavanje. Iz dobivenih sredstava za potreba održavanja edukacija kupljeno je dvanaest novih stolnih računala, kopirni uređaj te naknadno projektor i platno. – istakao je voditelj projekta Darko Mikas.
Od četrdeset i troje polaznika do sada, njih devetnaestero je uspjelo pronaći posao. Do kraja projekta krajem ovog mjeseca, predviđeno je ukupno pedesetero polaznika, a ta brojka bit će ostvarena nakon skorašnjeg posljednjeg edukacijskog programa. Tijekom projekta zaposleno je pet trenera za Klub za zapošljavanje: voditeljica Dragana Petrina, predavačica engleskog jezika Katica Duvnjak te troje volontera Nina Pavić-Colić, Davorka Ivanović i Claudio Rotunno. Projektni računovođa bila je Mijovilka Barbaroša.
– Kako su nam i iz HZZ-a potvrdili, devetnaestero polaznika je tijekom projekta uspjelo pronaći posao, netko sezonski, a netko cjelogodišnji. Edukacije su postigle efekt što pokazuju i statistički pokazatelji, nešto više od 41 posto polaznika je zaposleno. – dodao je Mikas.

centar-za-obuku-sv-filip-i-jakov-2016-02-04-5U nastavku projekta slijedi osnivanje Udruge za poticanje zapošljavanja „Centar za obuku Sv. Filip i Jakov“ te posljednji edukacijski program Vještine osobne prezentacije s terminologijom iz turističkog sektora na engleskom jeziku koji započinje 10. veljače ove godine.
– Htio bih podijeliti moja iskustva s EU projektima. Evo, ako Bog da, mi ćemo uskoro proći nekoliko EU projekata. Stvarno su zahtjevni i penali se lako dobivaju. Sama provedba je puno teža nego dobiti sredstva. Novac mora biti na posebnom računu jer bilo koja greška je kazna od 5% ili 10% od dobivenog iznosa. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Naravno, mi nastavljamo s „Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov“ što smo i dužni u sljedeće tri godine. – rekao je u ime nositelja projekta Općine Sv. Filip i Jakov načelnik Zoran Pelicarić ističući kako i samo jedan zaposlen čovjek vrijedi više od bilo kakvih materijalnih ulaganja.
Polaznici edukacijskih programa bili su iz svih dijelova Zadarske županije. Dodijeljena EU sredstva potječu iz Europskog socijalnog fonda u okviru IPA IV Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“, Grant-shema „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanje – Faza II“.


Skoči do alatne trake