Srijeda, 22 svibnja, 2024

Ugrinić: Otvoren Centar za mlade, prostor u kojem će prednost imati mladi Tkona i Ugrinića

U Ugriniću na otoku Pašmanu, nakon mjesec i po dana radova, svečano je otvoren Centar za mlade. Nakon Centra za kulturu, u sklopu kojeg je knjižnica, te Doma kulture u Tkonu, ovo je treći novouređeni prostor na području Općine Tkon od kojeg će, zasigurno, najviše koristi imati lokalna zajednica. Radove su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sa 125 tisuća kuna te Općina Tkon u iznosu od oko 81 tisuću kuna. Izvođač radova bila je tvrtka izabrana kao najpovoljnija putem natječaja građevinski obrt „Dom“ iz Mrljana.
– U ove tri godine obnovili smo i uredili tri društvene prostorije: Centar za kulturu i knjižnicu u čemu nam je pomoglo Ministarstvo kulture i ukupno nas je koštalo oko 300 tisuća kuna, Dom kulture iznad Zadruge pri čemu je utrošeno 30 tisuća te, evo danas, otvaramo Centar za mlade Ugrinić s ukupnom investicijom nešto više od 200 tisuća kuna. – istakao je načelnik Općine Tkon Goran Mušćet.

centar-za-mlade-ugrinić-2
Centar za mlade Ugrinić bit će opremljen i spravama za vježbanje te ću u njemu biti i teretana. U potkrovlju zgrade, nakon objave natječaja, bit će uređen hostel za potrebe mladih sportaša iz Veslačkog kluba „Ugrinić“ koji tijekom ljetne sezone uspješno surađuje s veslačkim klubovima zadarskim „Jadranom“ i zagrebačkom „Mladosti“.
– Zgrada je bila derutna, zapuštena i krov je propuštao. Sada je uređena glavna prostorija, sanitarni čvor i krovište je sanirano. Centrom za mlade u Ugriniću, osim veslačkog kluba, koristit će se udruge s područja općine Tkon, karate klub, klubovi za sportsku rekreaciju Zumba, naši pučki pivači i drugi. Mladi će moći organizirati i doček Nove godine, druženja uz glazbu DJ-a i tako dalje. Objekt će bit usmjeren, prije svih, na mlade jer objekt koji nije u funkciji, najskuplji je objekt! – dodao je Mušćet.

centar-za-mlade-ugrinić-6
Na prigodnoj svečanosti obnovljenu zgradu blagoslovio je don Ivan Rončević, a otvorio načelnik Mušćet. Za glazbu i veselo raspoloženje bio je zadužen mladi DJ Ivan Grgin.
Tijekom svojeg postojanja ova zgrada u mjestu Ugrinić imala je više namjena.
– Stariji mještani Ugrinića nam kažu kako su u ovoj zgradi pohađali osnovnu školu tako da je izgrađena krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća. Otada je u njoj bila poljoprivredna zadruga, trgovina i u današnje vrijeme veslački klub „Ugrinić“. – kazao nam je „meštar od tehnike“ svih priredbi u Tkonu i Ugriniću Tihomir Benčić.
U planu je i uređenje još jednog općinskog objekta i to onog u ulici Kuntrata u Tkonu. Zamišljeno je uređenje ureda za potrebe udruga te prostor u kojem će biti izloženi vrijedni artefakti s lokaliteta pored otočića Gnalić kao rezultat posljednjeg hidroarheološkog istraživanja eksperata sa Sveučilišta u Zadru.


Skoči do alatne trake