Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Otočani izlažu u Zagrebu: Božićni sajam “Hrvatskog otočnog proizvoda” ispred Avenue Malla od 14. do 24. prosinca

Tradicionalni Božićni sajam “Hrvatskog otočnog proizvoda” održat će se od 14. do 24. prosinca 2015. ispred Avenue Malla u Zagrebu, svakim danom od 9 do 22 sata, izuzev na Badnjak 24. prosinca do 12 sati. Sajam organizira Klaster “Hrvatski otočni proizvod”, pokrovitelji su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Grada Zagreba, i odvija se u sklopu manifestacije „Advent Avenue Mall“ prigodom koje će svoje proizvode izložiti i proizvodi hrvatskog sela. Na sajmu će nastupiti izlagači s otoka Hvara, Brača, Šolte, Rave, Silbe, Visa, Prvića, Dugog otoka, Raba, Korčule, Krka, Cresa i poluotoka Pelješca. Kao jedini nematerijalni otočni proizvod s oznakom HOP bit će predstavljena sportsko-turistička manifestacija “Škraping”.
Cilj organizacije Božićnog sajma “Hrvatskog otočnog proizvoda” je poticanje razvoja otočne proizvodnje, brendiranje proizvoda i suvenira oznakom „Hrvatski otočni proizvod“ koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, očuvanje otočne tradicije i izvornosti kao i promidžba bogate ponude hrvatskih otoka.
Manifestaciju prati i raznolik program događanja tijekom kojeg će se prikazati jedinstvena otočna tradicija i to nastupom klape na svečanom otvorenju sajma u ponedjeljak 14. prosinca u 1 sati i izvorne folklorne skupine s otoka Silbe u subotu 19. prosinca od 11sati.
Posjetitelji sajma također će moći sudjelovati na radionici izrade tradicionalnog hvarskog suvenira “Starogrojski paprenjok” a koju će u ponedjeljak 14. prosinca od 10 sati voditi Branka Visković s Hvara, inače, dobitnica oznake HOP za ovaj suvenir.
Klaster „Hrvatski otočni proizvod“ pripremit će za izlagače zajedničku večeru tijekom koje će biti uručene zahvalnice za sudjelovanje. Također, održat će se i redovna Skupština Klastera s razmatranjem smjernica za daljnji rad i razvoj projekta „Hrvatski otočni proizvod“.

Skoči do alatne trake