Srijeda, 3 srpnja, 2024

[SVEČANO OTKRIVANJE] U Biogradu podignut spomenik papi Ivanu Pavlu II.-om

Na središnjem dijelu biogradske rive, na dan 104. obljetnice njegova rođenja, uoči svetkovine blagdana Duhova, svečano je otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II.-om.

Svečanom događaju nazočili su, između ostalih, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez, poljska konzulica u Republici Hrvatskoj Emilia Bala, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić te zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

Kip koji prikazuje papu Ivana Pavla II. kako u lijevoj ruci drži pastirski štap, a desnom rukom pušta golubicu, blagoslovio je župnik župe svete Stošije Biograd na Moru don Dario Tičić.
Ivan Pavao II. najzaslužniji je za rano priznanje neovisnosti Republike Hrvatske od strane Vatikana 13. siječnja 1992. godine. Sveti Otac tri puta je pohodio Hrvatsku:  1994., 1998. i 2003. godine. Leopolda Mandića i Marka Križevčanina proglasio je svetima, a Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković blaženima.

Kip Ivanu Pavlu II. izradio je akademski kipar Vid Vučak prema viziji gradonačelnika Ivana Kneza i koordinatora u gradskoj upravi Marijana Stopfera.
Predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ivana Stamičar istakla je svekoliki značaj i doprinos vjeri pape Ivana Pavla II. kojeg poznamo kao papa obitelji, papa mira, papa hodočasnik i prijatelj Hrvata.
– Kakva bi bila hrvatska država, hrvatska povijest i hrvatski narod bez svetog Ivana Pavla II.? Bili bismo zasigurno država zaborava, zametene povijesti i narod bez imena. S ovog mjesta prisjećamo se pape koji je govorio jezikom mira, vjere, puta i blagostanja. Neka nas na našem putu prati zagovor Ivana Pavla II.-og i neka nas vode njegove riječi da izgradnja svijeta bez Boga uvijek završava – protiv čovjeka. – istakla je Ivana Stamičar.

Ministar Šime Erlić nazvao je papu Ivana Pavla II.-og povijesno najprepoznatljivijom ličnošću 20. stoljeća.
– Zadužio je brojne kršćane diljem svijeta, promovirao je svoju vjeru i ljubav prema bližnjemu i čiji put odnosno životno poslanje je uistinu bio inspiracija svim kršćanima svijeta posebno nama Hrvatima koji smo gajili jednu posebnu vezu s njim. – naglasio je Erlić.

Konzulica Emilia Bala kazala je kako svaki katolik poznaje Ivana Pavla II.-og kao velikog a u isto vrijeme vrlo skromnog čovjeka koji je toliko promijenio svijet na bolje.
– Znam koliko je važan za Hrvate. U Hrvatskoj je mnogo toga posvećeno njemu u čast kao kapelica u Tikvešu, spomenici u Mariji Bistrici, Rijeci, Zagrebu, Omišlju, Udbini, Dubrovniku, a od danas i u Biogradu na Moru. Za mene je papa Ivan Pavao II. uzor svetosti čovjeka i svećenika, sjajan primjer iskusnog i strpljivog čovjeka, a istodobno punog vjere u nadu, ljubav i radost. – kazala je Emilia Bala podsjetivši na jednu od mnogih njegovih velikih misli: „Čovjek nije velik zbog onoga što posjeduje već zbog onoga što jest, ne zbog onoga što ima već zbog onoga što dijeli“.

“Lijepu našu” izvela je sopranistica Nela Šarić uz pratnju pijanistice Gordane Pavić.

Svečanost su uveličali Tovareća mužika Sali, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ante Drage, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Nikola Tavelić Lišane Ostrovičke, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ivan Medviđa Biograd na Moru, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Ante Nadin, Kulturno-umjetničko društvo Bokolje Dobropoljana, Kulturno-umjetničko društvo Sv. Kata Zemunik Donji te Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko Sv. Filip i Jakov.
Gradonačelnik Ivan Knez i predsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru uručili su ovom prigodom nagrade i darove Biogradskim mažoretkinjama koje su na nedavnom 27. Državnom prvenstvu u Varaždinu postigle iznimne uspjehe osvojivši dva srebra i dva šesta mjesta.


FOTOGALERIJA


Skoči do alatne trake