Subota, 20 travnja, 2024

Otvoreno prvenstvo u lignjolovu u Pakoštanima: Naslov najboljih lignjolovaca i „penta“ Mercury od 5 „konja“ ekipi s Vrgade: Stjepanu Toriću, Ivanu Toriću i Robertu Punošu!

U organizaciji Športsko-ribolovnog društva Pakoštane, u Pakoštanama u središtu mjesta, održana je velika adventska fešta, drugo Otvoreno prvenstvo u lignjolovu, na kojem je sudjelovalo 89 ekipa s 211 natjecatelja. Najvještija ekipa bila je s otoka Vrgade, Vrgadinski sokoli, u sastavu Stjepan Torić, Ivan Torić i Robert Punoš s ulovom od 1676 grama i devet liganja. Njima je pripala glavna nagrada izvanbrodski motor Mercury 5 koju im je uručio općinski načelnik Milivoj Kurtov. Drugo mjesto s 1046 grama i 5 primjeraka liganja zauzeli su Tvrtko Gunjača, Jure Kaštelanac i Domenik Ležaić dok su treći bili Ivan Vukoja, Krešo Maksan i Luka Maksan s 870 grama i 6 ulovljenih liganja. Za svaki slučaj, ako ulov zakaže, na rivi su se u očekivanju prvih rezultata natjecanja, pripremali dalmatinski specijaliteti od tune, srdela, rižota od daganja, daganja na buzaru do mesnih delicija.

Pobjednička ekipa s otoka Vrgade

Ocjenjivački odbor s iskusnim sucem na čelu Tonćijem Luketom iz Šibenika i Štefanijom Lacman iz ŠRD Pakoštane pozorno su vagali svaki ulov. Ukupno je ulovljeno 94 primjerka težine 13,45 kg, a prosječna težina lignje bila je 143 grama. Nagrada za najveću lignju od 524 grama otišla je mjesnom poštaru Tomislavu Lacmanu, a neslavni naslov za najmanju lignju od 48 grama ekipi u sastavu Ante Šarić, Petar Rašin i Frane Vulin. Čak šezdeset ekipa vratilo se na kopno bez ijedne ulovljene lignje.
– Lovilo se u akvatoriju od Biograda, odnosno Kumenta, preko istočnog rta otoka Pašmana do otoka Vrgade i zapadnog dijela mjesta Drage. Premašili smo broj sudionika u odnosu na prošlu godinu, ove godine prijavilo se 89 ekipa, lani 71. Najviše ih iz Hrvatske ali i iz Češke, Slovenije, Austrije, Poljske, Njemačke i Nizozemske. Što je potrebno za pobjedu? Što više kilograma! – rekao je Žoni Maksan, predsjednik ŠRD Pakoštane.

U hvalevrijednu akciju organizacije ovog humanitarnog događaja i svojim prilogom uključili su se brojni pojedinci, tvrtke i obrti s područja općine Pakoštane, među njima i general Ante Gotovina. Cjelokupan iznos prikupljen od lutrije i kotizacija bit će darovan najpotrebitijim obiteljima na području Općine Pakoštane. Uz načelnika Kurtova, nagrade, medalje i pehare najuspješnijima uručili su Štefanija Lacman iz Športsko-ribolovnog društva Pakoštane, aktualna članica hrvatske reprezentacije u športskom ribolovu na moru Ardena Bajlo iz ŠRD Zubatac Zadar, direktorica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin i u ime organizatora Žoni Maksan.

Pakoštanski brdski biciklisti iz Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane organizirali su biciklijadu za djecu pod nazivom Mali ribar. U večernjim satima, nakon svečanog proglašenja pobjednika, natjecatelje, posjetitelje i mještane zabavio je Marijan Ban i Diktatori.


Skoči do alatne trake