Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

[PREDSJEDNIK MILANOVIĆ U PAKOŠTANAMA] Dvadeset petorici hrvatskih branitelja iz Pakoštana dodijeljena odlikovanja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović  i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, u povodu obilježavanja 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, dodijelio je odlikovanja dvadeset petorici hrvatskih branitelja iz Pakoštana, članovima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pakoštane.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, odlikovan je Boris Bašić. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, Redom hrvatskog trolista odlikovani su Roko Vujasin, Darko Vukoja, Ivica Rogić – posmrtno, Tomislav Kovačević – posmrtno, Zdenko Ćudina, Željko Demo, Ante Bungur, Branimir Gotovina, Ante Ivas, Ante Knežević, Andrija Lacman, Milivoj Lalin, Josip Maksan, Renato Marketin, Nedjeljko Rosan, Vinko Rosan, Milivoj Stojanov, Ivica Šarin, Denis Tuta, Ivica Vanjak, Petar Vučkov, Antonio Vukoja, Šime Vukoja i Mario Vulin.
– Ovo je mala gesta – da se ne zaboravi, da se uvijek pamti i da se prenosi na sljedeću generaciju koja dolazi, da se pamti istina. A istina o Domovinskom tom ratu je vrlo jednostavna. Onima koji je pokušavaju osporiti treba je hladno, uporno i dosadno ponavljati jer to je jedini način da se očuva. – poručio je hrvatski predsjednik.
Svečanosti je prethodio susret predsjednika Zorana Milanovića s udovicama hrvatskih branitelja iz Škabrnje,
Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pakoštane Boris Bašić u ime odlikovanih izrazio je ispunjenost branitelja radošću i ponosom.
– Dokaz je to da je vrijedno naše zalaganje i žrtva, kako u Domovinskom ratu, tako i danas u miru. Kako smo prije više od 30 godina odlučno stali pred neprijatelja braneći svoje domove, tako se danas trudimo biti složni i odlučni, pomoći jedna drugome, aktivno djelovati u svojoj zajednici. Cilj nam je vrijednosti za koje smo se borili prenijeti na mladi naraštaj, očuvati uspomenu na Domovinski rat i sve naše poginule suborce. Njima vječno hvala, a mi koji smo danas tu, nećemo dozvoliti da se njihova žrtva zaboravi! – istaknuo je Bašić.Svečanoj dodjeli, među ostalim, nazočili su načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik Špiro Janović, savjetnik predsjednika Republike Marijan Mareković, izaslanik Zadarske županije pročelnik upravnog odjela za  hrvatske branitelje Josip Vidov, saborski zastupnik Stipo Mlinarić i drugi.  


FOTOGALERIJASkoči do alatne trake