Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[BLAGDAN SVETOG ROKA] Na Rogovu ispred crkve svetog Roka održana sveta misa i procesija

Danas, 16.-og kolovoza, vjernici širom svijeta slave blagdan svetog Roka pa tako i u Svetom Filip i Jakovu. Vjernici iz tog primorskog mjesta i okolice pohodili su sveto euharistijsko slavlje u povodu vjerskog blagdana u Rogovu ispred srednjovjekovne crkve svetog Roka. Koncelebrirano slavlje predvodio je fratar Žarko Relota u zajedništvu sa subraćom don Marijom Matakom, župnikom župe Sv. Filip i Jakov, don Jerolimom Lenkićem, župnikom župe Pakoštane, don Nikolom Tokićem, župnikom župe Kosa u Biogradu na Moru i drugima.

Blagdan svetog Roka ujedno se slavi i kao Dan Općine Sv. Filip i Jakov te je fra Žarko Relota uputio žiteljima prigodne čestitke.
Nakon svete mise, brojni vjernici sudjelovali su u procesiji rogovskim brežuljkom pritom noseći kip svetog Roka.

Sveti Roko je općenito bio biran kao zaštitnik protiv kuge, što je vrlo pridonijelo njegovu štovanju i slavi. Samo u Italiji podignuto mu je u čast oko tri tisuće crkava, kapela i oratorija. Štovanje se sveca proširilo praktično po cijeloj Europi uključivši i cjelokupno hrvatsko jezično područje. Na selima su ga seljaci zazivali u pomoć protiv bolesti domaćih životinja i u raznim prirodnim katastrofama. U vinorodnim krajevima zazivaju ga u pomoć protiv filoksere.Skoči do alatne trake