Četvrtak, 25 travnja, 2024

[NAKON TRI GODINE PAUZE] Planinarsko društvo „Belveder“ vas poziva na 6. međunarodni planinarski pohod “Hajdemo do Vrane“!

Nakon duge pandemijske pauze, zadovoljstvo nam je pozvati sve prijatelje planine na 6. Međunarodni planinarski pohod „Hajdemo do Vrane“, u subotu 2. travnja 2022. godine!

Kao i prijašnjih godina, poziv je otvoren za sve zainteresirane za druženje i hodnju povijesnom Vranom, stazom koju su osmislili, izradili i 2015. godine otvorili članovi Planinarsko društvo Belveder Biograd na Moru. Sama je staza zamišljena kao proširenje turističke ponude za sve ljubitelje prirode u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pakoštane te, osim prekrasne prirode i pogleda prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu i Dinari, uključuje i zanimljive povijesne objekte. Staza tako prolazi pored Hana Jusufa Maškovića, starog grada Laurane, templarske utvrde, nekoliko izvora vode iz kojih su akvedukti išli do povijesne Jadere, preko Gradine i vrhova iznad Vrane do ostataka antičke Zamine.

Selo Vrana, povist ti je znana

Mjesto Vrana u svoje je vrijeme bilo središte kako svjetovne tako i crkvene moći. Vrana je iznjedrila mnoštvo poznatih ličnosti naše povijesti, počevši od Jusufa Maškovića, admirala Turske flote i rođenog Vranjanina, tu je stolovao Vranski prior i hrvatski ban Ivan Paližna. Stari grad Vrana, poznatija kao Laurana, posljednje je utočište vitezova Templara na prostorima ondašnje Europe. Potraga za zakopanim i nestalim blagom Templara (još uvijek tajna) započeta je početkom devedesetih godina kad je ondašnja JNA tragom tih priča i legendi, zamalo započela iskopavanja. Srećom, Domovinski rat spriječio je devastaciju ostataka starog grada Vrane. Han Jusufa Maškovića, u cijelosti sačuvano zdanje Turske ostavštine na našim prostorima, ujedno je i najzapadniji te najsačuvaniji objekt iz vremena Otomanska carstva u doba Kandijskih ratova. Prohujalo je vrijeme, prošli su Turci i templari, stolovali su banovi i plemić, tu su se rodili svijetu nadaleko poznati arhitekt Lucijan Vranjanin i čuveni kipar Franjo Vranjanin koji su ostavili traga na nizu građevina širom svijeta. Rodio se tu i Toma Ilirik, katolički reformator 15. st., proglašen blaženim i još mnogi drugi.

Pohod

Staza je osrednje kondicijski zahtjevna i uključuje 3-4 sata hoda po kamenitom, krškom terenu, bez šumskog pokrova, izložena suncu.

Dinamički plan:

8.30-10.00 okupljanje na izvoru Pećine, prijave

10.00 početak pohoda

10.45 Gradina, kraći odmor (10-15 min)

11.30 vidikovac Mali Bak, duži odmor (30-40 min)

12.45 izvor Vila, kraći odmor

13.30 Zamina

14.00 završetak pohoda, transfer učesnika pohoda busom na početak staze

od 14.00 ručak u Vrani

18.00 nastavak druženja u kampu Sv. Dominik u Biogradu (lokacija na karti)

19.00 svirka banda Jeremiah’s

Kotizacija iznosi 30 kn (djeca ne plaćaju) i uključuje obrok.

Upute za sudionike pohoda

– svi sudionici pohoda na istom sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su se pridržavati uputa organizatora i vodiča, u suprotnom se neće smatrati sudionicima pohoda bez obzira na plaćenu kotizaciju. Organizator se ne može smatrati odgovornim za bilo kakve neželjene posljedice

– za pohod dođite adekvatno pripremljeni sukladno vremenskim i terenskim uvjetima, u čvrstoj obući, planinarskim cipelama/gojzericama, odjeveni adekvatno temperaturi, obavezno ponijeti bocu vode, min 1.5 litru i zaštitu od sunca. Ukoliko uzimate neke posebne lijekove ili terapiju upozorite na to vodiče i/ili pripadnike GSS-a da se zna ako vam zatrebaju

– psi su dobrodošli ali molimo da budu na povodcu te su vlasnici pasa odgovorni za svoje i njihove postupke

S obzirom na trenutnu situaciju, u sklopu pohoda bit će organizirano i prikupljanje materijalne humanitarne pomoći za izbjeglice iz Ukrajine. Svi koji su željni pomoći, donacije mogu donijeti u subotu 2. travnja na mjesto okupljanja/početka pohoda, a popis najpotrebnijih artikala možete vidjeti na stranicama Crvenog križa.

Za detaljnije informacije obratite se predsjedniku PD Belveder Robertu Pejiću (mob: +385 98 742 983).

Kako je bilo na trećem izdanju planinarskog pohoda “Hajdemo do Vrane” 2017. godine, pročitajte OVDJE.


Skoči do alatne trake