Subota, 20 travnja, 2024

[OBLJETNICA POGIBIJE] Položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje Gorana Batura, Željka Đinđića i Milu Kneza

Predstavnici državnih vlasti, jedinica lokalnih samouprava, udruga hrvatskih branitelja i specijalne policije te članovi obitelji odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen-obilježja podignutim u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu Goranu Baturu, Željku Đinđiću i Mili Knezu.

Goran Batur poginuo je 11. ožujka 1993. godine pri obavljanju izviđačkih zadataka u Vranskom polju na području šume Gorčine, Mile Knez položio je svoj život u podnožju brda Debeljak u blizini Vrane dok je Željko Đinđić stradao za vrijeme premještanja opreme Poljoprivredne zadruge Vrana 29. siječnja 1992. godine na području Sokoluše.

Ivan Knez

Na mjestu pogibije, na tridesetu obljetnicu stradanja, podignut je spomenik u znak sjećanja na hrvatskog branitelja Željka Đinđića. Otkrili su ga brat Mirko Đinđić i supruga poginulog branitelja Željana Đinđić.
U šumi Gorčine, na Sokoluši i na brdu Debeljak vijence su položili i svijeće zapalili načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez, članovi Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90.-91. Biograd na Moru, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 144. brigade Hrvatske vojske Sesvete Marko Bošnjak, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Rodoljub Barić, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, predsjednik Udruge dragovoljaca MUP – ZNG 90-91 Tomislav Božić jedna od zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi Darko Katuša, zapovjednici Darko Banić i Denis Brzić i drugi.

Dinko Tandara


Molitvenu riječ uputio je župnik biogradske župe sv. Ivan Krstitelj don Nikola Tokić.
Gradonačelnik Ivan Knez istaknuo je važnost hrvatskih branitelja u obrani domovine.
– Ovdje smo se okupili kako bi se prisjetili i iskazali zahvalnost hrvatskim braniteljima. Goran Batur, Željko Đinđić i Mile Knez dali su svojoj domovini ono najvrjednije, svoj život, u vrijeme kada je neprijatelj u potpunosti htio uništiti temelje Hrvatske i Hrvata, našu kulturu i povijest. Zahvaljujući hrabrosti i srčanosti hrvatskih vojnika, uspjeli smo se obraniti i ostvariti samostalnost svoje hrvatske države.  – naglasio je Knez.

Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja, istaknuo je važnu ulogu hrvatskih branitelja i prisjećanje na njih.
– Kad se poklonimo trojici naših suboraca ovdje, poklonili smo se svim poginulim hrvatskim braniteljima. Kad se pomolimo na jednom mjestu, pomolili smo se za sve. Nadam se da će biti prigoda i dovesti naše mlade da i oni vide gdje su hrvatski branitelji položili svoje živote braneći svoje. To je naša obveza dok smo živi. – istaknuo je Tandara.


Prisjetimo se, u obrani od srpsko-četničke agresije na brdu Debeljak svoje živote na oltar domovine položili su: Mile Knez (1992.), Miro Kukin (1992.), Nikica Tomasov (1993.), Ivan Vuljak (1993.), Šime Zelantov (1993.) Darko Dubravica (1993.), Nikola Mikulić (1993.), Berislav Ivanišević (1993.), Elio Banov (1993.), Dragan Maksan (1993.) i Franjo Vlašić (1993.).





Skoči do alatne trake