Srijeda, 17 travnja, 2024

[CIJEPLJENJE] Uspješno provedeno organizirano cijepljenje za oko dvjesto građana

U organizaciji Grada Biograda na Moru i Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, u prostoru novog Kulturnog centra u Biogradu na Moru, organizirano je cijepljenje protiv COVID-19 virusa za oko dvjesto građana.

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić sa suradnicama građane je cijepio Pfeizer cjepivom, što prvom dozom, što drugom.
– Trenutno u Hrvatskoj je, od svih uzetih uzoraka, sedamdeset posto delta soja, odnosno indijskog. Taj soj ima određenu dinamiku brzog širenja i za očekivati je da će se ona povećavati. Danas u Biogradu imamo više od dvjesto ljudi, jučer smo bili u Gračacu, prekjučer na Dugom otoku, sad iza ovoga idemo u Pakoštane. – navodi Medić.

dr. Alan Medić

Cijepljenje je jedini način, ističe dr. Alan Medić, borbe protiv pandemije, ne samo u zdravstveno već i ekonomski.
– Sve je više stranaca i gostiju i sve se više miješamo i trenutni broj zaraženih je, što mi kažemo, „peak“ (vrhunac). Imali smo prošli tjedan lijepi silazni trend, sedmodnevnu incidenciju koja je po prvi puta pala ispod sto u posljednjih nekoliko tjedana. Ova brojka novooboljelih su najčešće mlađi ljudi, dolaze s vrlo blagim simptomima ali dolaze se testirati jer ima treba potvrda. Međutim, kada vi dobijete potvrdu, vi ulazite u sustav i nama raste incidencija. Nama je u ovo trenu najbitnije da nam bolnica nije puna, a hoće li ovo ugroziti naš turizam, vjerojatno hoće jer strane zemlje prate što se kod nas događa. Ono što svakako nije dobro što su se velike turističke destinacije poput Portugala i Španjolske zatvorile zbog širenja delta soja. – pojasnio je dr. Medić.
Sljedeće cijepljenje u Biogradu na Moru zakazano je za 18. kolovoza 2021. godine.
Skoči do alatne trake