Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[PRVI DAN ŠKOLE] U Biogradu šesnaest prvaša više u odnosu na prošlu godinu

Ove školske godine u Osnovnu školu Biograd na Moru, uključujući i učenike područnih škola u Raštanima Donjim i Tkonu, upisano je osamdeset i tri učenika prvog razreda što predstavlja povećanje za sedamnaest učenika u odnosu na prošlu školsku godinu.

Najmlađe školarce koji prvi puta sjedaju u školske klupe i njihove roditelje, prigodom početka nove školske godine, pozdravio je ravnatelj škole Jordanko Miloš.
– Ove godine upisano je 38 tisuća prvašića u Hrvatskoj. Nažalost, svake godine broj tih učenika je sve manji ali Biograd se može ponositi. Prošle godine u ovoj školi imali smo 56 učenika prvih razreda, a ove godine ih je 72. To je povećanje za otprilike jedan manji razredni odjel.  – istaknuo je ravnatelj Miloš.

Jordanko Miloš

Tri razredna odjela prvaša u Biogradu vodit će učiteljice Katarina Nekić, Anita Pedišić te Sanja Mušćet, razredni odjel u Raštanima Donjim Marta Banović, a u Tkonu učiteljica Ružica Botić. U primjeni će biti e-Dnevnik za sve prve razrede, isto tako i za Glazbeni odjel Osnovne škole Biograd na Moru.
Današnji dan bit će označen kako povijesni trenutak za hrvatsko obrazovanje s obzirom na početak provedbe programa „Škola za život“ odnosno kurikularne reforme u svim školama.
Ravnatelj Miloš naglasio kako ne treba biti skeptičan prema reformi za koju su se kroz cijelu godinu nastavnici educirali a stručni timovi na reformi intenzivno radili.

– Edukacija se nastavlja dalje. Spremni smo učenicima pružiti sve ono  prema novim uzusima i pravilima kurikularne reforme. Škole se opremaju prijenosnim računalima, tabletima, projektorima, platnima, računalima i drugima pomagalima a udžbenici učenike čekaju na stolu. Bit će određeno rasterećenje za učenike, knjige će oni nositi u školu, međutim, dio sadržaja je i u digitalnom obliku. Sigurni smo da će program biti puno interesantniji za djecu dok će roditelji morati svakodnevno pratiti njihov rad. – kazao je Miloš.
U područnim školama u Raštanima Donjim i Tkonu upisano je dvoje, odnosno, sedmero učenika prvaša.


Grad Biograd na Moru, odlukom Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, sufinancirat će nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih materijala kao što su radne bilježnice, zbirke zadataka, kutija za tehnički, likovna mapa i atlasi. Više o tome na poveznici: https://www.biogradnamoru.hr/obavijesti/1419-obavijest-u-vezi-sa-podnosenjem-zahtjeva-za-ostvarivanje-prava-na-jednokratnu-novcanu-pomoc-za-nabavku-dopunskih-i-pomocnih-nastavnih-sredstava-za-ucenike-osnovne-skole-biograd-na-moru.

Ravnatelj Miloš posebno je istaknuo važnost uloge Vijeća roditelja i dodao kako uz njih i zaslugama Grada Biograda i Zadarske županije škola danas ima suvremeno izgrađeno novo sportsko igralište kao i sve ostalo.
U ime Grada Biograda na Moru dopredsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Ivana Stamičar zaželila je puno uspjeha svim učenicima biogradske osnovne škole te posebno istakla zadovoljstvo povećanjem broja upisanih prvašića u odnosu na prošlu godinu. Prigodno za prvi dan škole Grad Biograd na Moru darovao je učenicima prvašima osamdeset i tri primjerka priručnika „Hrvatska za djecu“ s temom domovine.

Ivana Stamičar

U glazbenom dijelu programa učenik Lovre Buča otpjevao je državnu himnu Lijepu našu i odrecitirao pjesmu s temom početka nove školske godine, potom učenik Ivano Katić, uz pratnju profesora Željka Dretvića, odsvirao je skladbu na tamburi bisernici, a na glasoviru zasvirala je učenica Lana Deur.

Lovre Buča
Ivano Katić i prof. Željko Dretvić
Lana Deur

Na kraju priredbe učenike, u povodu nove školske godine, učenike prvaše, roditelje i djelatnike škole blagoslovio je župnik župe sv. Stošije don Marin Krešić.

don Marin Krešić

Kurikularna reforma i školski praznici

Kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika. Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.

Učenike ove godine očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja ali i novosti u ocjenjivanju. Kako ističu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, odgojno-obrazovni ishodi navedeni u predmetnim kurikulumima osnova su za kriterijsko vrednovanje, a na taj se način učiteljima, učenicima ali i roditeljima daje jasnija slika o tome što se očekuje da učenici ostvare u određenom nastavnome predmetu.

Nova nastavna godina školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara. Većina škola (67,11 posto) odabrala je kalendar po kojemu zimski odmor počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Više od 30 posto škola (33,38, odnosno 451 škola) odabralo je kalendar koji uključuje jesenski odmor 30. i 31. listopada, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a zimski odmor dijeli se u dva dijela – prvi dio počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 24. do 28. veljače. Proljetni odmor počinje 9. travnja i završava 10. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja. U odabiru toga modela prednjače Varaždinska, Zadarska, Istarska i Krapinsko-zagorska županija.

Nastava završava 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.Skoči do alatne trake