Petak, 19 travnja, 2024

[PROSLAVA OLUJE] Ratni veterani UHDDR-a Pakoštane obilježili 24. obljetnicu Oluje i odali počast poginulim suborcima

Hrvatski branitelji iz Pakoštana i članovi pakoštanskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te dvadeset i četvrte obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, položili su vijenac i zapalili svijeće pod središnji križ i spomen-ploču na mjesnom groblju u Pakoštanima u znak sjećanja na poginule suborce tijekom Domovinskog rata: Radu MaksanaMira KukinaDragana MaksanaIvice MarketinaGorkog Maksana i Nedjeljka Maksana.

Polaganju vijenca i paljenju svijeća u čast poginulih suboraca, članovi temeljnog ogranka Pakoštane Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata nazočili su svetoj misi u crkvi Uzašašća Gospodinova koju je predvodio župnik don Jure Zubović odakle su se mimohodom  uputili prema groblju.

U predvečernjim satima branitelji su se okupili na pakoštanskoj rivi te na svečanoj večeri prisjetili se slavnih trenutaka oslobodilačke akcije Oluje. Na velikom zaslonu prikazani su fotografije pakoštanskih branitelja iz vremena Domovinskog rata, videosnimka dolaska branitelja u Pakoštane nakon uspješno izvedene akcije i proslava velike pobjede Hrvatske vojske i policijskih snaga, netom nakon Oluje. Mnogi gosti Pakoštana, domaći i strani, zastajali su i na nogama sa zanimanjem odgledali videosnimke koje svjedoče o agresiji velikosrpskih paravojnih snaga i takozvane JNA na hrvatske gradove i sela.

Na početku susreta, minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima koji su dali život za hrvatsku samostalnost, intonirana državna himna Lijepa naša dok je bogat stol blagoslovio župnik don Jure Zubović. Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Pakoštane Valter Lacman pozdravio je suborce i naglasio kako je rad udruge prvenstveno okrenut pomaganju svakome hrvatskom branitelju.

Valter Lacman

Svečanu večeru pakoštanskih branitelja uveličao je dolazak jednog od heroja hrvatske borbe za neovisnost i Domovinskog rata Bruno Zorica Zulu. Podsjetimo, brigadir u miru Bruno Zorica Zulu bio je zapovjednik specijalne postrojbe Frankopan i gotovo devetnaest godina vojnik i dočasnik francuske Legije stranaca.

– Što za mene znači Oluja? To je bilo sve što sam sanjao u životu. Sanjao sam je od 1971. godine kada sam morao pobjeći iz Hrvatske. Ali mogu vam reći, u vrijeme Oluje bio sam načelnik Operativnog centra Zbornog područja Split kod Gotovine, svim postrojbama na području Dalmacije dao sam zapovijed za početak akcije, a šifra je bila – „Vatra“! – rekao nam je Zulu koji se borio na bojištima od istočne do zapadne Slavonije, zadarskog i šibenskog zaleđa, a za vrijeme legionarstva, zajedno s Antom Gotovinom i Antom Rosom, gotovo po cijelom svijetu.
Članovi UHDDR Pakoštane pozvali su sve suborce da im se pridruže, dakako i one koji su ovom prigodom izostali.

Don Jure Zubović

– Svake godine odajemo počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Vukovaru na Ovčari, u Škabrnji te sudjelujemo u obilježavanju Dana Općine Pakoštane i odavanju počasti našem Miru Barešiću i njegovim suborcima. – rekao je jedan od članova UHDDR-a Pakoštane Darko Vukoja.
Za sljedeću jubilarnu 25. obljetnicu Oluje, najavio je Vukoja, pakoštanski branitelji planiraju se okušati u pripremanju velike svečane večere i  počastiti turiste kako bi im taj dan ostao lijepom sjećanju.

U sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja goste je na rivi zabavljao bend Babalubam, a svoj doprinos proslavi Oluje dala je i pakoštanska Torcida spektakularnom bakljadom na otočiću ispred Pakoštana Sv. Juština razvivši transparent s jasnom porukom: „Na tvrđavi kninskoj zastava hrvatska se diže, put pod noge bagro, Oluja stiže!“.



Skoči do alatne trake