Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[LUDIJADA] Sedamdeset devetero biogradskih maturanata veselo zakoračilo u svijet odraslih

Sedamdeset i devetero biogradskih maturanata urnebesno, uz glazbu i ples i veselo raspoloženje, proslavilo je završni dan svojega srednjoškolskog obrazovanja kojim su iza sebe ostavili životno razdoblje za pamćenje i puno lijepih uspomena, a zakoračili u svijet odraslih u kojem ih očekuje više obveza.

Proslava Dana maturanta započela je od rana jutra ispred školske zgrade, uz glasnu glazbu DJ-a i međusobnim „zaprašivanjem“ brašnom ali i ispisivanjem potpisa na slavljeničke maturantske majice.
– Većina učenika je na zabavi ispred škole, a jedan manji dio sada odgovara i rješavaju „dugove“ te će se nakon toga priključiti ostalima. – govori nam ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru prof. Ivica Kero.
Ravnateljev rezime ovogodišnjeg naraštaja biogradskih maturanata uglavnom je pozitivan.

Ravnatelj prof. Ivica Kero

– U svakome razredu je određen broj učenika koji do zadnjeg dana ne shvaćaju da vrijeme leti i da se zadnji dan škole bliži. Ima dobrih učenika koji su sve poriješavali. Najviše posla i predmeta imaju gimnazijalci i kod njih je nervoze nešto više nego kod drugih. Kod ekonomista je više-manje sve jasno kao i kod prodavača, konobara i kuhara. Po meni, zaključivanje ocjena na polugodištu je vrlo „pogibeljno“ za učenike jer nemaju ispravnu sliku o tome kako će zaključivanje ocjena vrlo brzo doći, i prije nego što se nadaju. – istakao je Kero.

Svoj obrazovni put maturanti, gotovo svi, nastavljaju upisom fakulteta, samo nekoliko učenika četverogodišnjeg programa to ne planira. S druge strane, „trogodišnjaci“, njih nekoliko kuhara i konobara planira nastaviti sa školovanjem i upisati četvrti stupanj.
– Za strojare se nadam da će se uhvatiti posla jer brodomehaničari i brodograditelji doista imaju u marinama posla. Kada krenu upisi na fakultet imat ćemo konkretne podatke. – dodao je Kero.

Razrednica 4. „a“ razreda gimnazije je Zrinka Škara, 4. „b“ ekonomista Kata Kruneš, 4. „c“ prodavača, konabara i kuhara Božena Kero  dok je razrednik 3. „e“ razreda brodomehaničara i brodograditelja Boris Ivanišević.
Maturantima strukovnih smjerova, početkom lipnja, slijedi obrana završnog rada, praktični i teoretski dio, a ispit državne mature je petog lipnja.

– Poruka „četverogodišnjacima“ je da nakon proslave Dana maturanata još jednom prionu poslu jer ispit državne mature će vrlo brzo doći. Što se tiče „trogodišnjaka“, neka se vode zaključcima s nedavne edukacijskog predavanja u našoj školi s temom kako se pripremiti na izlazak na tržište rada, odnosno, preporučam im da što prije počnu zarađivati za kruh. Eto, maturanti, polako u svijet odraslih s onim za što ste se školovali! – zaključio je ravnatelj Ivica Kero.


FOTOGALERIJA


Skoči do alatne trake