Petak, 29 ožujka, 2024

[MANIFESTACIJA] „Što su spremale naše bake“ čuva gastronomsku baštinu našega kraja

Osamnaesto izdanje manifestacije u organizaciji Srednje škole Biograd na Moru pod nazivom „Što su spremale naše bake“, u suradnji sa Zadarskom županijom, Gradom Biogradom i biogradskim tvrtkama, ponudilo je ove godine ukupno četrdeset osam tradicijskih jela našega kraja koja su pripremili učenici kuharskog i konobarskog smjera u suradnji s biogradskim ugostiteljima pod vodstvom nastavnika Marina Banovića i Jakova Vulina.

Posebni gosti ove godine bili su učenici i profesori češke srednje škole u gradu Polička u Južnomoravskoj regiji s kojom biogradska srednja škola ostvaruje uspješnu suradnju kroz program „Erasmus+“.
U ime gostiju iz Češke domaćine je pozdravila učenica drugog razreda Eliška Pešlova. U kulturno-glazbenom dijelu programa nastupili su profesori glazbene kulture Osnovne škole Biograd na Moru Antonija Baus, Alfred Trojan i Adnan Huseinbegović te Kulturno-umjetničko društvo Sveti Ante iz Draga.

Ravnatelj škole Ivica Kero posebno je istaknuo trajnost ove gastronomske manifestacije s ciljem očuvanja gastronomske baštine, a koju je pokrenuo nekadašnji ravnatelj škole Božo Došen 2002. godine.
– Po osamnaesti put „naše bake“ kuhaju za vas u ovoj školi. Možemo reći da su „bake“ ove godine postale punoljetne i od sada samostalno „odlučuju“ što i kako dalje. Vjerujem da nas neće napustiti i da ćemo se i dalje zajedno družiti okupljeni oko njihovih ukusnih jela. – rekao je u pozdravnom govoru Ivica Kero.

Svježe pripremljena tradicijska jela blagoslovio je don Nikola Tokić, župnik župe sv. Ivana Krstitelja na biogradskoj Kosi.
Održavanju manifestacije „Što su spremale naše bake“ pomogli su: Zadarska županija, Grad Biograd na Moru, Bure d.o.o. Biograd na Moru, Masline i vino Polača, praonica Lora Biograd na Moru, Duo peka Biograd na Moru, pekara Luigi Biograd na Moru, hotel Ilirija Biograd na Moru, hotel Adria Biograd na Moru, hotel Meduza Biograd na Moru, tratorria i pizzeria Obala Biograd na Moru i konoba Barba Biograd na Moru.




Skoči do alatne trake