Nedjelja, 14 srpnja, 2024

[RECIKLAŽNO DVORIŠTE] Grad Biograd na Moru u četvrtak svečano otvara reciklažno dvorište vrijedno 5,2 milijuna kuna

Grad Biograd na Moru, u četvrtak, 9. svibnja 2019., svečano će otvoriti novoizgrađeno reciklažno dvorište vrijedno približno 5,2 milijuna kuna smješten u Industrijskoj zoni Biograd na Moru.
Ovim događajem bit će označeno stavljanje u funkciju prvog objekta ovakve vrste na području Grada Biograda na Moru čija je gradnja realizirana u okviru projekta „Reciklažno dvorište Biograd na Moru“, ukupne vrijednosti 5.151.239,34 kuna, od čega se iz EU i nacionalnih izvora sufinancira s više od 90 posto.

Projekt je prijavljen i odobren na dva poziva: „Poziv na dostavu projektnih prijedloga Građenje reciklažnih dvorišta“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike (PT 1) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost(PT 2) u sklopu kojeg je projektu odobreno sufinanciranje u iznosu 85 posto, preciznije 4.367.828,63 kuna, i na „Poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu“, od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u sklopu kojeg je projektu odobreno dodatnih 462.475,97 kuna.
Prvi ugovori su potpisani od strane ministra Tomislava Ćorića i direktora Fonda Dubravka Ponoša u studenom 2017. godine dok je dodatna Odluka o odobravanju sredstava, s potpisom ministrice Gabrijele Žalac stigla u siječnju 2018. godine.

Većina sredstava je utrošena na izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u Industrijskoj zoni Biograd na Moru dok je ostatak sredstava bio namijenjen za upravljanje projektom, informiranje i edukaciju stanovništva. Projekt je trajao nešto više od godinu dana, a nakon završetka reciklažnim dvorištem će upravljati komunalna tvrtka Bošana d.o.o. s ciljem što boljeg upravljanja otpadom na području Grada Biograda na Moru.
Uz projekte vezane za otpad, Grad Biograd na Moru trenutno sudjeluje na projektima ukupne vrijednosti više od 120 milijuna kuna iz područja poduzetništva, prirodne baštine, turizma, infrastrukture koji će se većim dijelom sufinancirati iz nacionalnih i EU sredstava a realizirat će se u naredne tri godine.


Skoči do alatne trake