Četvrtak, 18 srpnja, 2024

[STUDIJSKO PUTOVANJE] Domaćini obiteljskog smještaja općine Sv. Filip i Jakov posjetili Pelješac, Dubrovnik i Konavle

Četvrtu godinu zaredom Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov organizirala je studijsko putovanje za domaćine obiteljskog smještaja.
Nakon Slovenije, Istre i otoka Krka, Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov nastavila je s edukacijom iznajmljivača privatnog smještaja na primjerima dobre prakse.
Osim malostonskih kamenica, vrhunskih peljeških vina i stonskih zidina, domaćini su posjetili najstariju europsku solanu Ston koja i danas prakticira tradicionalan način berbe soli.
Potom su obišli jadranski biser smješten u podnožju Srđa, grad Dubrovnik, svjetsko turističko središte koje privlači brojne goste zahvaljujući, između ostalog, svojoj bogatoj povijesnoj baštini, ispred svega, impozantnim Dubrovačkim zidinama.
Putovanje je zatim nastavljeno posjetom Konavlima. U gradu Cavtatu, poznatom po svojoj drevnoj povijesti privatni iznajmljivači posjetili su muzej i rodnu kuća Vlahe Bukovca. U blizini mjesta Komaji, domaćini su vidjeli adventure park Cadmos Village s ponudom prve kućice na stablu u Hrvatskoj kao smještajnog objekta. Park u svojoj ponudi nudi i zip-line, streljaštvo, paintball, biciklističke programe, obiteljski restoran…
U Ćilipima je obitelj Novaković ugostila domaćine u svojoj seoskoj kući. Domaćinstvo prezentira život na selu, kako u prošlosti tako i danas. Razgledali su vrt s dijelom poljoprivrednih dobara, mali etno muzej koji predstavlja značajni dio povijesti konavovskog kraja te konobu s vinskim podrumom, konobom i izložbeno-prodajnim prostorom. Gastronomija se naslanja na tradiciju Konavala gdje Novakovići svježe namirnice iz vlastitog uzgoja spremaju po obiteljskoj recepturi.
U mjestu Gruda, domaćini su obišli izletište Mlin koje se nalazi u Konavoskim dvorima uz rijeku Ljutu. Uz prezentaciju i degustaciju, izletište nudi razgled danas jedinog mlina u funkciji, obnovljenog u izvornom obliku.
S ciljem stjecanja novih iskustva, kontakta i prijateljstva domaćini obiteljskog smještaja općine Sv. Filip i Jakov, vratili su se zadovoljni i pozitivnih dojmova.


Skoči do alatne trake