Petak, 29 ožujka, 2024

[U ZAVIČAJNOM MUZEJU] Otvorena izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati“?“

U povodu Dana Grada Biograda na Moru i blagdana nebeske zaštitnice svete Stošije, u Zavičajnom muzeju Biogradu na Moru svečano je otvorena izložba o sudjelovanju hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu naslova „Tko su bili ti „strašni Hrvati“?“.
Tridesetogodišnji rat odvijao se od 1618. do 1648. godine i predstavlja veliki europski sukob koji je ostavio ključne posljedice na političke odnose i društvenu strukturu europskih država ranog novog vijeka. Iako započet sukobima katolika i protestanata u Svetom Rimskom Carstvu Njemačke Narodnosti, rat je ubrzo poprimio širi europski karakter.

– Zaraćene strane nije mobilizirao tek vjerski osjećaj, koji je često služio primarno kao motivacijsko sredstvo ili izgovor za intervenciju, nego je ulazak u rat diktirao partikularni interesi pojedinih država sudionica.
Uloga hrvatskih postrojbi u Tridesetogodišnjem ratu vrlo je slabo  istražena. Podaci o porijeklu hrvatskih vojnika pa i časnika, njihovoj biografiji i ratnom putu, broju unovačenih vojnika, problematika prenaglašenih optužaba za bestijalnosti upućeni Hrvatima, još uvijek nisu prikladno rasvijetljeni ili su potpuno neistraženi.
– rekao je autor izložbe Damir Stanić.

Damir Stanić

Rat se odvijao na širem srednjeeuropskom prostoru pa za ozbiljnija istraživanja bi trebalo konzultirati arhivsku građu koja se čuva u institucijama na prostoru Austrije, Češke, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Danske, Švedske, Francuske i tako dalje.
Ravnatelj muzeja Draženko Samardžić kazao je kako je za ovu svečarsku prigodu u povodu Dana Grada Biograda na Moru Zavičajni muzej izabrao intrigantnu i indikativnu vrstu izložbe o do danas nedovoljno istraženoj povijesnoj temi realiziranoj u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom u Zagrebu.

Draženko Samardžić

Damir Stanić kazao je kako se Tridesetogodišnji rat smatra prvim europskim općim sukobom u kojem je njemački narod izgubio, procjenjuje se do trideset posto stanovništva.
– Specifičnim stilom ratovanja koji se oblikovao u višestoljetnim sukobima ali i interakcijama s Osmanlijama, hrvatske su se postrojbe vrlo brzo istaknule na bojnom polju pa se i njihov broj eksponencijalno povećavao. – rekao je, među ostalim, Stanić.

Izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati?“ bila je postavljena u sklopu Međunarodne konferencija „Kronike plaćenika, legende i stereotipi“ u povodu 400. obljetnice početka Tridesetogodišnje rata.
Konferencija je bila održana u travnju prošle godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog povijesnog muzeja.
Izložba „Tko su bili ti „strašni Hrvati?“ u biogradskom muzeju bit će otvorena do početka kolovoza ove godine.


Skoči do alatne trake