OGLAS

Gradu Biogradu na Moru te općinama Pakoštane, Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke odobren je projekt pod nazivom „Nije mi teško-zajedno za čisti okoliš i očuvanu prirodu“ u vrijednosti od približno 504 tisuće kuna. Projekt, čiji je cilj informirati i educirati stanovnike o konceptu kružnog gospodarstva gospodarenja otpadom, bit će sufinanciran u 85-postotnom dijelu iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., odnosno približno 428 tisuća kuna dok će ostatak pokriti jedinice lokalne samouprave.
– Provedba projekta započet će 1. siječnja sljedeće godine i završit će 31. kolovoza ista godine. Svrha projekta je ukazati na ulogu i važnost gospodarenja otpadom, izgraditi svijest o važnosti promjene navika, stvoriti osjećaj odgovornosti za gospodarsko okruženje te ostvariti uštede zbog ponovne uporabe predmeta. – rekao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura.

Konkretno, uspostavit će se internetska stranica o gospodarenju otpadom za područje jedinica lokalne samouprave, kreirat će se aplikacija za pametne telefone za održivo gospodarenje otpadom, zatim, vodič za sprječavanje nastanka otpada, odgovorno postupanje, odvojeno skupljanje otpada, ponovnu uporabu predmeta te kompostiranje, izradit će se letci na hrvatskom i stranom jeziku, naljepnice za označavanje spremnika i kontejnera za otpad s uputama za strane turiste te plakati.

Isto tako, kao aktivnosti projekta predviđena je specijalizirana radijska emisija, javne edukacijske tribine, obilježavanje datuma vezanih za zaštitu okoliša, oglas u tiskanom mediju, radionice za djecu, natjecanje u školama u izradi kreativnih predmeta od prethodno prikupljenog otpada, elektronski oglasi na internetskim portalima i tako dalje.
Tijekom predstavljanja projekta istaknuti su i drugi projekti koje Grad Biograd na Moru trenutno provodi i sufinancirani su iz izvora Europske unije: izgradnja reciklažnog dvorišta, pretovarne stanice, poduzetničkog inkubatora, revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, centar za održivi aktivni turizam BioSfera, Dječji vrtić Biograd, izgradnja Centra za socijalnu skrb, POS stanogradnja te energetska obnova sportskog objekta HNK Primorac.

LAG Laura te LAGUR Lostura do danas su realizirali ukupno sto dvadeset projekata u vrijednosti od približno 20,1 milijun kuna, najviše iz sektora turizma – 54 projekta, zatim, kulture – 32, poljoprivrede – 18 te javne infrastrukture – 16 projekata.


 

OGLAS

ODGOVORI:

Please enter your comment!
Please enter your name here