Četvrtak, 28 ožujka, 2024

„Dani Vitezova vranskih“: Noćne bitke za Vranu i pomorska bitka u Pakoštanima vratili posjetitelje u srednjovjekovna vremena

Tijekom tri dana u Vrani i Pakoštanima, na autentičnoj lokaciji ispred baštinskog hotela Maškovića han te u pakoštanskoj luci održan je dvanaestu godinu zaredom povijesno-scenski spektakl „Dani Vitezova vranskih“.

Na slikovit i maštovit način organizatori udruga „Vitezovi vranski“ te suorganizatori Turistička zajednica općine Pakoštane i Općina Pakoštane na trenutak su nas vratili u povijest Vrane i izvedbom dviju predstava noćnih bitaka za grad Vranu te noćne bitke osmanlija i križara podsjetili na turbulentna vremena turskih osvajanja u ovom dijelu Europe.
Prvoga dana ove zaista za djecu a i za odrasle atraktivne i zanimljive manifestacije prikazano je osmanlijsko osvajanje vranske utvrde da bi dan poslije križarska vojska slavodobitno, uz bijeg turskog vođe, vratila u to doba iznimno bitnu stratešku točku. Radnja predstave događa se u doba turske vladavine u gradu Vrani u rano proljeće 1647. godine. Dražen Leš iz Dubovačkih streličara i Ante Šarić iz „Vitezova vranskih“ utjelovili su vođe osmanlijske i kršćanske vojske.

Noćnim bitkama za Vranu prethodio je srednjovjekovni sajam, nastup trbušne plesačice, bubnjara te atraktivna glazbeno-scenska konjička predstava “Konji kraljeva” u izvedbi udruge “Nobiles de Croatia”. Nastupale su brojne viteške skupine iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Predstavljena je i srednjovjekovna kuhinja, obrti i glagoljaška radionica, podignuti su srednjovjekovni tabori, a posjetitelji su se i uvjerili u mačevalačke i streličarske vještine viteških skupina a poneki okušali se u tome.

Na „bojnom polju“ ispred Maškovića hana svečanim defileom i postrojavanjem publici su se predstavile skupine: Hollek Hungarica, Dubovački streličari, Red vitezova Ružice grada, Red čuvara grada Zagreba, Družba Vitezova Zlatnog kaleža, viteška skupina Ursus, Vitezovi herceg Stjepana Kosače, Manufaktura Majstor Janez, Vitezovi zelingradski, Kliški uskoci, Šibenska gradska straža, udruga Sv. Juraj, udruga Anno domini, Red Srebrnog Zmaja, plesna skupina povijesnih plesova Kontea, udruga Ljubuša, Vitezovi kralja Zvonimira, Karlovački bubnjari – Udruga Carolosboom te domaćini Vitezovi vranski.

Maškovića han je najzapadniji spomenik civilne islamske arhitekture u Europi i po stupnju sačuvanosti zauzima prvo mjesto među malobrojnim spomenicima iz vremena turske dominacije. Malo dalje nalazi se stari grad Vrana kojeg je kralj Zvonimir u povodu svoje krunidbe poklonio papi čime je Vrana postala prvo stalno sjedište Vatikana na istočnoj obali Jadrana.

Udruga Vitezovi vranski iz Vrane predstavlja povijesnu postrojbu koja se naslanja na vitezove templare iz 12. te Ivanovce iz 13. i 14. stoljeća. Brojnim aktivnostima žele ukazati na snažnu ulogu Vrane u Srednjem vijeku kao kraljevskom gradu, čuvaru kraljevske krune, papinskom posjedu i veleposlanstvu i sjedištu hrvatskih banova.
Trećeg dana težište događanja premjestilo se u Pakoštane gdje je u središtu mjesta priređena atraktivna pomorska bitka između kršćanske vojske i turskih osvajača.



 

Skoči do alatne trake