Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Članovi UHDDR-a Pakoštane obilježili 23. obljetnicu Oluje, zapalili svijeću i položili vijenac za poginule suborce

Hrvatski branitelji iz Pakoštana i članovi pakoštanskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, položili su vijenac i zapalili svijeće pod središnji križ i spomen-ploču na mjesnom groblju u Pakoštanima u znak sjećanja na poginule suborce tijekom Domovinskog rata: Radu Maksana, Mira Kukina, Dragana Maksana, Ivice Marketina, Gorkog Maksana i Nedjeljka Maksana.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća u čast poginulih suboraca, članovi temeljnog ogranka Pakoštane Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata nazočili su svetoj misi u crkvi Uzašašća Gospodinova koju je predvodio župnik don Jure Zubović.
U predvečernjim satima branitelji su se okupili na pakoštanskoj rivi te na svečanoj večeri restorana Zagreb prisjetili se slavnih trenutaka oslobodilačke akcije Oluje i zapjevali pjesme uz tamburaše Slavonia Band. Na velikom zaslonu prikazani su fotografije pakoštanskih branitelja iz vremena Domovinskog rata te videosnimka dolaska branitelja u Pakoštane i proslava velike pobjede Hrvatske vojske i policijskih snaga, netom nakon Oluje.
Na početku susreta, minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima koji su dali život za hrvatsku neovisnost, intonirana državna himna Lijepa naša dok je bogat stol blagoslovio je župnik don Jure Zubović. Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Pakoštane Valter Lacman pozdravio je suborce i naglasio kako je rad udruge prvenstveno okrenut pomaganju svakome hrvatskom branitelju.

Svečanu večeru pakoštanskih branitelja uveličao je dolazak jednog od heroja hrvatske borbe za neovisnost i Domovinskog rata Bruno Zorica Zulu. Podsjetimo, brigadir u miru Bruno Zorica Zulu bio je zapovjednik specijalne postrojbe Frankopan i gotovo devetnaest godina vojnik i dočasnik francuske Legije stranaca.

– Što za mene znači Oluja? To je bilo sve što sam sanjao u životu. Sanjao sam je od 1971. godine kada sam morao pobjeći iz Hrvatske. Ali mogu vam reći, u vrijeme Oluje bio sam načelnik Operativnog centra Zbornog područja Split kod Gotovine, svim postrojbama na području Dalmacije dao sam zapovijed za početak akcije, a šifra je bila – „Vatra“! – rekao nam je Zulu koji se borio na bojištima od istočne do zapadne Slavonije, zadarskog i šibenskog zaleđa, a za vrijeme legionarstva, zajedno s Antom Gotovinom i Antom Rosom, gotovo po cijelom svijetu.
Članovi UHDDR Pakoštane pozvali su sve suborce da im se pridruže, dakako i one koji su ovom prigodom izostali.

– Potrudit ćemo se podignuti rad udruge. Reakcije turista i naših domaćih prolaznika su prekrasne. Sami smo financirali svečanu večeru i ispalo je odlično. Ugostili smo i uzvanike, našeg svećenika don Juru Zubovića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Pakoštane Slavka Maksana, visokog časnika u mirovini i francuskog legionara Bruna Zoricu Zulua. General Gotovina i općinski načelnik Kurtov su nažalost bili spriječeni obvezama. – rekao je jedan od članova UHDDR-a Pakoštane Darko Vukoja.


 


 

Skoči do alatne trake