Petak, 29 ožujka, 2024

Održana deseta „Kamena Dalmacija“: Sedam klapa pjevalo u sjećanje na Romea Santinija

U Turnju, na trgu ispred crkve Gospe od Karmela, u organizaciji domaće ženske klape Karmel, pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, održana je deseta Večer klapske pisme „Kamena Dalmacija“. Na pozornici koju je scenski osmislio Neven Stojaković, u znak sjećanja na prerano preminulog zadarskog kantautora podrijetlom iz Turnja Romea Santinija, uz domaćice članice klape Karmel, nastupilo je šest klapa: dvije ženske, Kandelora iz Zemunika Donjeg i Preženca iz Zadra, te četiri muške, Grdelin iz Zagreba, Krunik iz Kučina, Rebataica iz Splita te Težaci iz Paljuva.
Tijekom programa, kojeg je vodila Ana Marušić, izvođače i publiku pozdravila je u ime obitelji Lučana Santini, supruga pokojnog Romea Santinija, zaljubljenika u pjesmu i vrsnog glazbenika čiji hit „Kamena Dalmacija“ i dan-danas je s posebnim užitkom slušana i pjevana pjesma.

U ovih deset godina postojanja, na „Kamenoj Dalmaciji“ nastupile su brojne renomirane klape, neki i pobjednici najcjenjenijeg Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Bili su tu Bunari iz Vodica, Oršulice iz Vodica, Skradinke iz Skradina, Vokalisti Salone iz Solina, Biograd iz Biograda na Moru, Blandona iz Biograda na Moru, Asseria iz Benkovca, Cantus iz Sv. Filip i Jakova, Sukošan iz Sukošana, Uzorita iz Sukošana, Bibinje iz Bibinja, Garofuli iz Bibinja, Luna iz Kožina, Kandelora iz Zemunika, Težaci iz Paljuva, Condura iz Nina, Kožino iz Kožina, Kaleta iz Zadra, Maraška iz Zadra, Sol iz Paga, Peružinke iz Paga, Sinj iz Sinja, Kalelarga iz Zadra, Korda iz Lumbarde, Kampaneli iz Zagreba, Kontrada iz Zadra, Libar iz Privlake, Škuribanda iz Zadra, Orca iz Splita, Vokalni sastav Rusule iz Splita, Zikva s Pašmana, Kapric iz Zadra, Munita iz Zadra, Poj iz Samobora, Ardura iz Zadra te Pokornik iz Ostrvice.

Organizatori večeri ženska klapa Karmel osnovana je 2008. godine i ime je dobila po zaštitnici mjesta Turanj Gospi od Karmela. Klapu vodi prof. Magdalena Miočić i ujedno pjeva kao drugi alt, a članice su Anđela Santini-Šimunić, Slavica Santini,  Katarina Mandić, Aleksandra Santini-Šarić, Sanja Santini-Šuperba, Andrea Bezinović, Ljiljana Kadija-Pulić, Nevija Kožul-Peričić i Antonija Baus. Svoj najveći uspjeh postigle su plasmanom u finale omiškog festivala 2013., 2014. i 2017. godine a na Festivalu klapa Školjka u Pakoštanima, prema ocjenama stručnog žirija, osvojile su 2015., 2017. i 2018. godine Zlatnu plaketu Školjke.



Skoči do alatne trake