Utorak, 21 svibnja, 2024

Na Gastro Biogradu pobijedilo jelo plave Hrvatske Davida Skoke

Biogradski stol evoluirao je u Gastro Biograd, trodnevni konceptualno novi gastro-turistički događaj prepun zabave i gastro-užitaka. Započelo je tradicionalnim mimohodom Gradske glazbe Biograd, Biogradskih mažoretkinja, Kulturno-umjetničkog društva Kralj Tomislav iz Biograda i drugih kulturno-umjetničkih skupina iz Hrvatske, a nastavilo se središnjim događajem manifestacije kulinarskim dvobojem dvojice hrvatskih masterchefova – Branka Ognjenovića iz Bjelovara kao predstavnika „zelene Hrvatske“ i Davida Skoke iz Banjola kao predstavnika „plave Hrvatske“. Uz voditelje Davora Dretara Drelu, Igora Jelinića Tota i Branku Pelicarić, chefovi su pomno pripremali jela čiju su recepturu za ovu prigodu posebno pripremili.
– Ja ću raditi teleći perkelt na jedan moderniji i ljepši način tako da će biti umak od svježe paprike u tijestu u roli. Sve to bit će zaokruženo pjenom od vrhnja. Dodat ću malo zelenila, odnosno bit će to spoj svega što raste unutar pedeset metara u krugu: teletina, luk, žitarice, mlijeko, sve nam je to nadohvat ruke. Drago mi je da ću moći predstaviti taj dio zelene Hrvatske. – rekao je Ognjenović.

Njegov kolega iz malenog ribarskog i turističkog mjesta pored Pule, Banjola, odlučio se za ribu kojoj se prema njegovom mišljenju pridaje premala pozornost.
– Danas sam zamislio jelo na bazi raže kamenjarke. Raža je prekrasna riba koja se na sjevernom Jadranu poprilično lovi, a rijetko se nalazi na stolovima u domovima, eventualno kod ribara, u restoranima još i rijeđe. Ovo je lijepi trenutak da predstavim tu namirnicu koja je naša, autohtona, tipična i prepoznatljiva. – rekao je Skoko.

Skoko dodaje kako se pojedine namirnice iz mora, kao što su raža, ušata i salpa, rijetko nalaze u restoranima te smatra kako bi ih turisti rado prihvatili.
– Zato radim na promociji tih manje cijenjenih riba kojih još uvijek imamo dovoljno. Uz ražu, skuhao samo malo palente koju ću zapeći u pećnici, a dodavanjem cherry rajčice dobit ćemo određenu slatkoću jela. – rekao je Skoko.

Deseteročlani žiri dao je ipak malu prednost istarskom chefu, a svoju odluku obznanio je Boris Hrepić Hrepa, član nekadašnjeg splitskog benda Daleka obala.
– Nisam se prepustio prvoj osjećaju, čekao sam taj peti i šesti. Jako je bilo teško između ova dva jela izabrati jedan. Izgleda da je presudilo jelo s okusom mora i prirodno okruženje članova žirija. Tako da je isplivalo za malu dlaku jelo Davida Skoke. – rekao je Hrepa.
Posjetitelji Gastro Biograda koji su kupili gastronomsku putovnicu mogli su uživati u spletu okusa ova dva pripremljena jela vrhunskih kulinarskih majstora ali i dvadeset i tri ugostitelja iz Biograda i Hrvatske te kuhara iz kulinarskog studija Majstor kuhar. Biogradskim bazenom širili su se mirisi različitih jela, od janjetine s graškom, rižota od plodova mora, dalmatinske pašticade, viške pogače, slavonskog čobanca do ribljih specijaliteta.

U glazbenom dijelu nastupio je uvijek na šalu spreman i rado viđen gost Mladen Grdović, a drugog dana kantautor iz Jastrebarskog Ivan Zak.
Drugog dana manifestacije svoje proizvode ponudili su domaći sirari i vinari. Tijekom završnog trećeg dana Gastro Biograda nastupila je zagrebačka plesna skupina Atomic Dance Factory uz pratnju artista-akrobata na svili te atraktivnog vatrenog šoua uz mnoštvo svjetlosnih efekata. Rok Florjančič, svjetski amaterski prvak u slobodnom stilu na vodenom skuteru, demonstrirao je svoje vještine na bazenu.

Gastro Biograd organizirali su zajedničkim snagama Grad Biograda na Moru, Turistička zajednica grada Biograda na Moru i Ilirija d.d. Biograd na Moru. 

Skoči do alatne trake