Petak, 29 ožujka, 2024

Grad Biograd na Moru imenovan predsjedavajućim ogrankom za srednju i istočnu Europu organizacije „Gradonačelnici za mir“

Na sastanku Izvršnog odbora svjetske organizacije „Gradonačelnici za mir“ u Ženevi, Gradu Biogradu na Moru i biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu, dopredsjedniku ove asocijacije, odano je veliko priznanje za dosadašnji trud i zalaganje imenovanjem grada Biograda na Moru predsjedavajućim gradom ogranka ove organizacije za srednju i istočnu Europu.
–  Priznanje je to Republici Hrvatskoj i Gradu Biogradu na Moru koji je spomenikom ptici ždralu na biogradskoj rivi, simbolu mira i sjećanja na sve žrtve ratova u svijetu, ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja. – izjavio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez, jedan od dvanaestorice dopredsjednika organizacije „Gradonačelnici za mir“.

Gradonačelnik Ivan Knez, dopredsjednica inicijative 2020 Vision Campaign Jasminka Bajlo, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue i gradonačelnik norveškog grada Frognea Thore Vestby

Međunarodna organizacija „Gradonačelnici za mir“ trenutno broji 7 tisuća 568 gradova-članova sa svih strana svijeta a sjedište organizacije je u Hirošimi. Stalni predsjednik Izvršnog odbora „Gradonačelnika za mir“ je aktualni gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui.
Na konferenciji u Ženevi, na kojoj je uz Kneza sudjelovala i Jasminka Bajlo, dopredsjednica inicijative 2020 Vision Campaign, razgovaralo se i o budućim drugim aktivnostima organizacije a to je, između ostalog, zaštita o terorizma. S tim ciljem u studenom ove godine slijedi konferencija izvršnog odbora organizacije u Madridu.

Kada se gleda samo europski kontinent, od ukupno 42 države, najviše članova ove organizacije ima Njemačka, 548, potom Italija 505, Španjolska 388, Belgija 380, Nizozemska 153, Francuska 149, Austrija 115, Norveška 101, Velika Britanija 81 dok Hrvatska ima 34 članova.
Od hrvatskih gradova, općina i regija u asocijaciju „Gradonačelnici za mir“, uz Biograd na Moru, učlanjeni su: regija Istra, Općina Erdut te gradovi Zagreb, Rijeka, Osijek, Šibenik, Dubrovnik, Vukovar, Benkovac, Nin, Vodice, Bol, Rovinj, Sisak, Stari Grad, Supetar, Virovitica, Nova Gradiška, Glina, Gospić, Ivanić-Grad, Klana, Koprivnica, Otočac, Petrinja, Ploče,  Kutina, Mali Lošinj, Novska, Omiš, Opatija i Orahovica.


 

Skoči do alatne trake