Petak, 29 ožujka, 2024

„Vatrogascima neophodna oprema u čijoj nabavi više treba sudjelovati država a manje gradovi i općine!“ – čulo se na sjednici Skupštine DVD-a Biograd na Moru

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, održana je redovna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biograd na Moru kojom je predsjedao predsjednik društva Ivica Kapitanović.
Sjednici su nazočili čelnici Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru, Javne vatrogasne postrojbe Zadar, dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Svetog Filip i Jakova, Draga, Pakoštana, Polače, Škabrnje, Hrvatskih šuma – Šumarije Biograd na Moru te Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područnog ureda Zadar.
Zapovjednik DVD Biograd na Moru Ante Katuša izvijestio je nazočne o radu u protekloj godini istakavši ulaganje u održavanje voznog parka i sredstava za gašenje požara te nabavu opreme za vatrogasce.

– Nabavilo smo novo vozilo Citroen Berlingo iz 2007. godine koje će nam služiti za prijevoz vatrogasaca do požarišta. Nabavili smo i zaštitnu opremu te profesionalnu prvu pomoć ako na terenu dođe do ozljeda. – rekao je Katuša.
DVD Biograd na Moru tijekom prošle godine sudjelovao je u gašenju požara na odlagalištu otpada Baštijunski brig, na Jankolovici, u Tinju, Polači, Vrani, Miranjama, Ceranjama, Radošinovcu, Jagodnji i Turnju. U Bukovici, za vrijeme velikih suša, opskrbili su vodom domaćinstva, prema potrebi.

Ivica Kapitanović naglasio je potrebu većeg ulaganja iz državnog proračuna u dobrovoljna vatrogasna društva jer bez novčanih sredstava nije moguća nabaviti kvalitetnu opremu, od vozila, crijeva, crpki do zaštitne opreme za vatrogasce, bilo profesionalne ili dobrovoljne.
– Nama treba oprema i ne smijemo se bojati to reći. Dolaze nam mladi ljudi koji trebaju opremu. Meni je žao kada vidim da na požarište dolaze vatrogasci u kratkim hlačama i „šlapama“. To je naša zadaća i ne smijemo dopustiti da takvi dođu. Oni imaju volju ali dogodit će se zlo pa će netko završiti u zatvoru. Ne bih volio da se tako nešto dogodi meni pa nijednom mojem kolegi. Zato mislim da svi pa i politika moraju stati iza nas. Ne može se svo financiranje prebaciti na lokalne samouprave jer to je preveliko opterećenje za proračune. – naglasio je Kapitanović.
Boris Jović, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Zadar, istakao je DVD Biograd na Moru kao jaku kariku u vatrozaštiti na području grada Biograda i šire kao i u njihovom doprinosu preventivnoj zaštiti: javnim radovima čišćenja zaraslih šumskih površina.

Darko Banić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru, kazao je kako uvijek postoji potreba za ulaganjem u opremu ali da često dobivena sredstva budu nedovoljna. Istakao je izvrsnu suradnju s DVD-om Biograd na Moru ali i s drugim društvima iz susjedstva te podsjetio na hvalevrijednu akciju čišćenja od niskog raslinja park-šume Soline te istoimenog kampa u organizaciji biogradskih vatrogasaca.

O financijskom izvješću za 2017. godinu govorio je Svemir Stojanov koji je kazao da su u odnosu na prethodnu godinu ostvareni nešto bolji rezultati zahvaljujući angažmanu predsjednika i zapovjednika društva. Isto tako, osigurano je 128 tisuća kuna od Vatrogasne zajednice Zadarske županije odnosno od Republike Hrvatske, 140 tisuća za javne radove od Grada Biograda na Moru te 354 tisuća kuna za sufinanciranje djelatnika za javne radove za razdoblje od šest mjeseci u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.


 

Skoči do alatne trake