Utorak, 25 lipnja, 2024

Potpisan ugovor i sporazumi: 32 milijuna kuna za trajektnu luku Tkon, 8 milijuna za luke Turanj, Petrčane i Mandre

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovoranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavom Petricom, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju trajektne luke Tkon vrijedan više od 32 milijuna te Sporazume sa Županijskom lučkom upravom Zadarske županije, vrijedne 8 milijuna kuna.

Budući izgled trajektne luke u Tkonu

Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske, kojeg je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, podloga je za financiranje projekata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a njime se, po prvi put, uz ulaganja koja su se do sada izdvajala iz Državnog proračuna, otvara mogućnost financiranja iz EU fondova. Luka Tkon na otoku Pašmanu prvi je od 28 projekata koji će se po prvi puta financirati bespovratnim sredstvima EU-a, a ta ulaganja veća od 176  milijuna kuna nastavit će se u lukama od Dubrovnika, Korčule, Brača, Pašmana, Cresa pa sve do Pule i omogućit će nove sadržaje te mogućnosti za kvalitetniji život, kako otočana, tako i razvoj turizma.

– Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj iz EU sredstava Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u kojem imamo ukupno 80 milijuna eura, a između ostalog financiramo ulaganja u male luke od značaja za otočno stanovništvo. Takve projekte smo namijenili otočnom povezivanju, unapređivanju trajektnih veza te poboljšanju infrastrukture i što boljem pristupu s ciljem smanjenja opterećenja i gužve za vrijeme turističke sezone. U tome smislu, Tkon je prvi takav projekt a nakon Tkona idemo dalje s projektima diljem obale od Dubrovnika do Pule. – izjavio je ministar Butković te dodao kako u prilog tome da su ulaganja u povezivanje otoka prioritet ministarstva govore i danas potpisana četiri sporazuma za projekte u lukama Turanj, Mandre i Petrčane vrijedna 8 milijuna kuna, od 65 milijuna kuna ukupno osiguranih ove godine iz Državnog proračuna za sanacije i izgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

Za desetak dana započinje sanacija velikog lukobrana u luci Turanj

– Županijska lučka uprava Zadar je sukladno Pozivu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prijavila projekt izgradnje trajektne luke Tkon na otoku Pašmanu kako bi dobili neophodna sredstva za ulaganje. Luka Tkon od samog je osnutka Županijske lučke uprave Zadar, 1998. godine do danas, njen najveći projekt. Ovim značajnim ulaganjem kroz sredstva EU i potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, trajektnoj luci Tkon će biti omogućen kompletan završetak izgradnje u roku od dvije i po godine! – izjavio je ravnatelj lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Budući izgled trajektne luke u Tkonu

Projekt se odnosi na ulaganja u izgradnju trajektnog pristaništa koje se sastoji od gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, platoa pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorskog propusta za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta u funkciji pristaništa na lokaciji u mjestu Tkon.

Potpisivanju ugovora nazočili su i državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, pomoćnici ministra Anđelko Petrinić, Josip Bilaver i Alen Gospočić, župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnici i načelnici općina Zadarske županije, Goran MušćetZoran PelicarićIvan Knez, Milivoj Kurtov te Krešimir Ćosić koji su zajedno s ministrom Butkovićem radni posjet Zadarskoj županiji nastavili obilaskom rive u Petrčanama i Općini Privlaka.

Luku Turanj očekuje početak radova na sanaciji velikog lukobrana, odnosno „parapeta“, već za desetak dana, izvođač je Akropolis d.o.o. iz Splita, a rok za dovršetak radova je tri mjeseca. Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić ističe zadovoljstvo potpisanima sporazumom i osiguranim financijskim sredstvima u iznosu od 3 milijuna kuna te dodaje kako će se sve poduzeti da veliki lukobran u Turnju bude obnovljen do 1. srpnja ove godine. 

Skoči do alatne trake