Petak, 29 ožujka, 2024

Otpad u srcu ornitološkog rezervata: Javna ustanova Park prirode Vransko jezero poziva na očuvanje bogatstva kojeg imamo

Nakon mnoštva fotografija s predivnim kadrovima Parka prirode Vransko jezero koje su posjetitelji parka tijekom veljače poslali Javnoj ustanovi Park prirode Vransko jezero u sklopu objavljenog poziva za online foto izlaganje, uprava parka objavila je putem društvene mreže Facebook nimalo atraktivne kadrove neodgovorno odbačenog otpada iz lateralnog kanala u samom srcu ornitološkog rezervata u sastavu Parka prirode Vransko jezero.
Kako navode, obilne kiše “očistile” su sustav melioracijskih kanala u Vranskom polju te nanijele u ornitološki rezervat ogromne količine otpada iz poljoprivredne proizvodnje, nesavjesno bačenog u kanale i uz rubove polja.
Takva vrsta otpada iz godine u godinu, osim što nije ugodna oku, čini veliku štetu ekosustavu jer komadići stiropora i plastike trajno zagađuju jezero.
Čuvari prirode svako proljeće čiste lateralni kanal kako bi se spriječilo širenje plutajućeg otpada po jezeru ali to nije rješenje. Moramo zajedno očuvati bogatstvo koje imamo i pripaziti da se ovakvi prizori ne ponavljaju iz godine u godinu! – poručuju iz Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.



Foto: JUPP Vransko jezero

Skoči do alatne trake