Petak, 29 ožujka, 2024

Vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov upoznali učenike o opasnostima požara i kako postupati ako do njega dođe

U sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov, na poziv učiteljice 2. razreda Ani Dupor-Hećimović, vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov na čelu sa zapovjednikom Joškom Majicom održali su edukativno predavanje i prezentaciju o vatrogastvu i načinima postupanja u slučaju požara.
– Kako bi približili djeci spoznaju o tome što sve vatrogasci rade, na koje brojeve telefona hitnih službi ih se može dobiti, što učiniti kada dođe do požara, čime i kako gasiti požar, što je vatra, a što je požar, kako postupati u slučaju zvona za uzbunu u školi i slično, održali smo prezentaciju u učionici koju smo prilagodili djeci primjereno njihovoj dobi. – istakao je zapovjednik Majica.
Praktični dio učenicima su pokazali operativni članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov Damir Majica i Željko Morović, a pri tome su pomagale učenice Marta Majica i Antea Majica.
S ciljem upoznavanja kako se ponašati u slučaju požara, u pratnji nastavnice i asistentice u nastavi Suzane Paklec, djeca su po pravilima evakuacije napustila učionice i „sklonila“ se na sigurno, zborno mjesto izvan zgrade nakon čega je obavljena prozivka učenika.
Vatrogasci Stjepan Marko Batur i Nikola Perković zatim su djeci praktično prikazala gašenje požara vodom i pjenom različitim vrstama mlazova.
Drugog dana učenicima je prezentirano vatrogasno vozilo spremno za demonstraciju gašenja različitih vrsta požara. Tako su učenici imali priliku i sami iskušati sredstva i uređaje za gašenje požara i barem na trenutak osjetiti kako je biti vatrogasac.



 

Skoči do alatne trake