Petak, 12 srpnja, 2024

Predstavljena druga zbirka pjesama „Tri suze“ Jasenke Medvedec

U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, u nakladi Hrvatskog književnog društva, predstavljena je nova zbirka poezije pod naslovom „Tri suze“ biogradske pjesnikinje Jasenke Medvedec.
Jasenka Medvedec rođena je Zagrepčanka, a školovala se u Zagrebu i Samoboru. Već od školskih dana pokazivala je sklonost pjesništvu pa su njene prve pjesme bile objavljene u školskim listovima. Životni put doveo ju je Biograd na Moru kada nastavlja pisati pjesme i to pod pseudonimom Enediel što u prijevodu znači „anđeo osjećaja“.

– Slobodno možemo reći da je impresivan popis kulturnih događanja na kojima je Jasenka sudjelovala ali i popis pjesama koje je objavila. Slijedom toga izašla je prva je njena prva knjiga poezije naziva „More mojim očima“ prošle godine. – kazala je predstavljačica pjesnikinjinog opusa i vijećnica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Slavica Jeličić.
Jasenka Medvedec, s obzirom na svoje porijeklo, napisala je pjesmu na kajkavskom narječju naslova „Gda Martinje dojde“ koja je ove godine osvojila drugu nagradu od ukupno 73 pristigla rada na manifestaciji „najKAJ“ u organizaciji HRT – Radio Sljemena. Izabrana i nagrađena pjesma izvedena je na Glazbenom festivalu pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2017.

Zbirka pjesama „Tri suze“ tiskana je u tristo primjeraka u biblioteci „Književno pero“. Urednik djela je Valerio Orlić dok je recenziju napisao Vasil Tocinovski, makedonski pisac, kritičar i prevoditelj.
Djelo se sastoji od tri ciklusne cjeline od kojih prva nosi naslov djela „Tri suze“, druga „Infuzija bola“ te treća „Kapi tinte“. Kao osnovnu misao vodilju recenzent Vasil Tocinovski ističe „da ono što je bilo i prošlo nikada se više ne vraća te ništa više nije kao nekada.“
U glazbenom dijelu književne večeri nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova.
Knjiga pjesama „Tri suze“, vrijedi spomenuti, izabrana je za devet najboljih ove godine od strane Hrvatskog književnog društva. 

Skoči do alatne trake