Utorak, 19 ožujka, 2024

Započela nova katastarska izmjera k.o. Pakoštane: Radovi vrijedni 5,23 milijuna kuna temelj su gospodarstvenog razvoja svake sredine

U sklopu Nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, skraćenog naziva „Uređena zemlja“, na području katastarske općine Pakoštane, svečano su otvoreni radovi na novoj katastarskoj izmjeri katastarske općine Pakoštane vrijedni 5.232.500,00 kuna.
Općina Pakoštane sufinancira radove sa šezdeset posto, Državna geodetska uprava preostalih četrdeset posto ukupnog troška. Izvoditelj radova, izabranog putem javnog natječaja od strane Državne geodetske uprave, je tvrtka Geodetski zavod d.d. Split, ujedno tvrtka koja je obavila niz katastarskih izmjera na području Zadarske županije pa tako i na području k.o. Vrana.
Općina Pakoštane donijela je odluku o pokretanju katastarske izmjere za k.o. Pakoštane iz razloga višegodišnje starosti katastarskih planova koji ne daju primjerenu sliku o stvarnom stanju u prostoru te vlasničkim i drugim pravima. Sukladno tomu Državna geodetska uprava i Općina Pakoštane odlučili su financirati i obaviti novu katastarsku izmjeru s ciljem izrade katastra nekretnina, tj. izrade nove katastarske i zemljišnoknjižne evidencije.
K.o. Pakoštane obuhvaća mjesta Pakoštane i Drage i površine je 1432 hektra na kojoj se nalazi 7492 katastarske čestice i 1817 objekata.

Podsjetimo, na području Općine Pakoštane prva katastarska izmjera u sklopu projekta „Uređena zemlja“ započeta je na području k.o. Vrana u travnju 2015. godine.
– Katastarska izmjera za k.o. Vrana je završena, prostor za katastar i sud su osigurani te vrlo skoro očekujemo izlaganje podataka na javnom uvidu pred katastarskom i sudskom komisijom. Nakon toga, krećemo na izmjeru k.o. Vrgada. – izjavio je općinski načelnik Milivoj Kurtov.
Svečanom otvaranju radova na novoj katastarskoj izmjeri k.o. Pakoštane nazočili su načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, predsjednik Uprave Geodetskog zavoda d.d. Split Robert Klojčnik, načelnik Sektora za katastre i posebne registre u Državnoj geodetskoj upravi Nikola Vučić te voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Područnog ured za katastar Zadar Državne geodetske uprave Emil Bljajić.

Prema odluci Općinskog vijeća Općine Pakoštane, određena je visina novčanih sredstava za vlasnika nekretnina za sufinanciranje nove katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga: Vlasnik se obvezuje platiti pripadni udio u sufinanciranju u iznosu od 750,00 kuna nakon potpisa ugovora odnosno rješenja o sufinanciranju izmjere i obnove zemljišnih knjiga, a prije izlaganja na javnom uvidu. Uz spomenutu naknadu određen je i iznos od 300,00 kuna za vlasnike po zemljištu a koji se uplaćuje neposredno nakon izlaganja. Vlasnici koji su do početka nove katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga riješili imovinsko stanje do faze uknjižbe nekretnine u zemljišnim knjigama 1/1, nisu dužni platiti ovih 300,00 kuna.
Projekt „Uređena zemlja“ za vlasnike nekretnina donosi, naglašavaju iz Geodetskog zavoda  Split, višestruku korist: povećava se vrijednost nekretnine, pruža bolje mogućnosti korištenja nekretnina, a cijena za koju će vlasnik nekretnine platiti i deseterostruko je niža u odnosu na samoinicijativno pokretanje ispravnog postupka nad vlasništvom nekretnine pri čemu vlasnik plaća, iz prakse nam vrlo poznato, pozamašne iznose za geodetske i odvjetničke usluge.
Obilježavanje međa i signalizacija bijelim oznakama vlasnici nekretnina dužni su obaviti do najkasnije 15. listopada 2017. godine.


Preuzmi: Obavijest i upute vlasnicima zemljišta (515 kB)


 

Skoči do alatne trake