Utorak, 21 svibnja, 2024

Prvi dan škole: U Osnovnu školu Biograd na Moru ove godine krenulo osamdeset i troje prvaša

Ove školske godine Osnovna škola Biograd na Moru broji 83 prvaša, od toga je prvi put u školske klupe u područnim školama u Raštanima Donjim sjelo osam, a u Tkonu šest učenika. Zbirno promatrajući, biogradsku osnovnu školu ove nastavne godine će pohađati 660 učenika.
Prvi dan škole uzbuđenje je koje dugo ostaje u sjećanju svakog školarca i roditelja a učiteljice prvih razreda Vanja Peraić-Mikas, Dijana Milovac i Ines Bogdanić, psihologinja Danica Dominis i ravnatelj prof. Jordanko Miloš potrudili su se da zaista i bude tako.
Ravnatelj Miloš izrazio je nadu za što skorijom provedbom aktualne reforme školstva.
– Nadam se da je ovo prijelomna generacija koja će se dogodine pripremiti za takozvanu oglednu reformu u pojedinim školama. Već smo aplicirali kako bi se i naša škola u to uključila. – rekao je ravnatelj Jordanko Miloš.

Ravnatelj Miloš podsjetio je na sigurnost učenika i blizinu prometnica kojom, kazao je, neodgovorni vozači ispred škole znaju projuriti i do 80 kilometara na sat. Uskoro će u blizini biti otvorena zalogajnica namijenjena osnovnoškolcima u kojima će se moći kupiti, prema pravilima resornog ministarstva, ipak zdravija hrana od one na koju su djeca navikla u pekarama. Isto tako, izrazio je nadu za što bržim rješavanjem prijelaza ispred vrata školskog dvorišta u smjeru tržnice.
Psihologinja Danica Dominis napomenula je kako biogradska osnovna škola možda nema pametnu ploču ali zato ima ljude.

–  Imam veliko povjerenje u naše učiteljice, jednu, drugu i treću. One će dati maksimum u postojećim uvjetima što već možete vidjeti po prostoru i njihovom naporu da ga učine što boljim. Složit ćete se sa mnom da su ipak najvažniji – ljudi. – kazala je Dominis.
Uz to, naglasila je važnost poticanja samostalnosti djeteta, posebno spremanja knjiga u školsku torbu, te uključivanja u sve, dakako u skladu s njihovim dobnim sposobnostima.
Ove godine, na razini Hrvatske, upisano je oko 40 tisuća prvašića. Prema Državnom zavodu za statistiku, ukupan broj učenika u posljednjih deset godina, na žalost, smanjio se za 60 tisuća. Sve veći problem postaje pojava tehnološkog viška među nastavnicima. Predstavnici sindikata ističu i potplaćenost nastavnika, a prema statističkim podacima, od 19 djelatnosti s visokom stručnom spremom, one u obrazovanju imaju najniža primanja. 

Skoči do alatne trake