Petak, 19 travnja, 2024

„Brod kulture i gastronomije“ posjetio Sv. Filip i Jakov: Rene Bakalović kazao kako Hrvatska kao eno-gastro destinacija može puno više!

U okviru svoje jedanaeste turneje Jadranom, u Sv. Filip i Jakov, u suradnji s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov, uplovio je „Brod kulture i gastronomije“. Novost ovogodišnje kulturno-umjetničke manifestacije „Brod kulture i gastronomije“ je promicanje gastronomske kulture za što su bili zaduženi najpoznatiji hrvatski gastronomad Rene Bakalović i superfinalistica TV showa MasterChef Srđana Jevtić.
Na glavnom gatu u središtu mjesta posjetitelji su mogli kupiti po sniženim cijenama neku od od knjiga u sklopu knjižare na otvorenom, a za najmlađu populaciju priređena je edukativno-interaktivna predstava za djecu „BOCA-COCA“ koja promiče svjesnost od prednostima staklene ambalaže.
Igor Gerenčer, inicijator projekta, kazao je kako su ove godine odlučili nadograditi koncepciju i u program uvrstiti gastronomsku komponentu.

– Nakon deset godina, učinilo nam se da nam treba osvježenje u našoj plovidbi Jadranom pa smo spojili kulturu i gastronomiju u lijepu cjelinu. Čini nam se da uz hranu za dušu koju smo donosili svo ovo vrijeme na obalu i otoke, od sada nam treba i hranu za tijelo. To je jedno s drugim jako povezano jer tradicijska eno-gastro kultura Hrvatske je jako bogata i provlače se kroz književnost. Imamo što pokazati jer naša baština je i u kulturi jedenja i pijenja. – rekao je Gerenčer.
Gala-večeru na brodu Amalia priredio je Rene Bakalović uz pomoć Srđane Jevtić i Jure Erlića, mladog kuhara iz restorana marine Kornati u Biogradu na Moru za kojeg je Bakalović rekao „da briljira“.

– Osnovna ideja ove večere nije normalni slijed jela na koji nismo toliko pazili koliko smo zapravo htjeli upozoriti na neke važne trendove kao i da još podignemo priču o Hrvatskoj kao eno-gastro destinaciji. Uistinu imamo izobilje od Baranje do Konavala ali to ima i lošu stranu jer smo malo opustili. Nismo ni svjesni da bismo mogli puno, puno više! – naglasio je Bakalović.
Hrvatska kao jedna jaka vinska zemlja bila je donedavno na dnu ljestvice u Europi po proizvodnji pjenušaca. Tu se stanje u nekoliko godina popravilo te kao primjer Bakalović ističe Plešivicu iznad Jastrebarskog koju sve više nazivaju malom hrvatskom Šampanjom. Nadalje, kao jak adut u rukavu Hrvatska ima i kvalitetnu ribu iz uzgoja.
– Sve više stranaca želi taj princip sljedivosti, odnosno odakle je riba, čime je hranjena i tako dalje. Težimo i mislim da smo već sad u stanju dokazati da imamo najbolju ribu iz uzgoja na Mediteranu. – dodao je Bakalović.

Isto tako, treba istaknuti i velik potencijal tartufa. Ovom prigodom poslužen je umak od tartufa iz, ne iz Istre kako su mnogi mislili, već zaleđa Zadra.
„Brod kulture i gastronomije“ od samog začetka redovito uplovljava u filipjansku luku. Podsjetimo, Sv. Filip i Jakov, odnosno Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, dobitnik je tri godine zaredom Zlatne MasterCard statue nagrade koja se dodjeljuje za poseban doprinos kulturnom turizmu.

– To je bilo 2008., 2009. i 2010. godine i nagradu smo dobili u trajno vlasništvo. Nakon toga osvojili smo u svim sljedećim godinama Srebrnu MasterCard statuu. Na neki način bili smo izvan konkurencije jer smo najsjajniju nagradu dobili već tri puta. Nakon nas, osvojio je Rab više puta kao i preko puta nas Tkon. Troškove plovidbe broda pokrivaju pokrovitelji, dakle nemamo trošak već se radi isključivo o nama i dobroj volji svih nas, od komunalnog pogona za prihvat broda u luci do same naše suorganizacije. Smatram da se vrijedi potruditi kad nam dolazi ovako dobar projekt u jedno malo mjesto. – kazala je Klara Eškinja-Glavan, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov.
U šestodnevnom rasporedu za ovu godinu posada Broda knjižara i gastronomije uplovila je u sedam luka: Makarska, Postira, Trogir, Pirovac, Zadar, Sv. Filip i Jakov i Rogoznica.



 

Skoči do alatne trake