Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Euro Vespa Festival 2017: Nesuglasice između Vespa kluba Dalmatia i Vespa kluba Hrvatska poljuljale manifestaciju od koje se puno očekivalo

Iako se očekivao dolazak tisuće „vespista“ iz Lijepe naše i cijele Europe s obzirom na odjeke Vespa World Daysa 2015., to se u Biogradu na Euro Vespa Festivalu 2017. ipak nije dogodilo. Kako ističi organizatori, Motociklistički klub „Vespa klub Dalmatia“ sa sjedištem u Biogradu na Moru i predsjednikom Mišom Jokićem, tome je pridonijela negativna promocija događaja od strane središnje organizacije ljubitelja vespi Vespa kluba Hrvatska koja je nekoliko mjeseci ranije na službenim internetskim stranicama jasno obznanila da ne podržava Euro Vespa Festival 2017. u Biogradu na Moru. U objavi su naveli kako se ne radi o događaju u organizaciji Vespa kluba Hrvatska te da je riječ, kako su kazali, o kršenju autorskih prava.
Podsjetimo, Biograd na Moru, uz Zadar, bio je prije dvije godine domaćin Vespa World Daysa 2015. kada je u 2012. godine u borbi za domaćinstvo pobijedio Milano. Tada je biogradsku i zadarsku rivu preplavilo oko 5 tisuća „vespista“, a ove godine svega tridesetak. Dogradonačelnik grada Biograda Marijan Stopfer kazao je kako je Grad Biograd na Moru, s obzirom na pozitivna iskustva s Vespa World Daysa 2015., dao punu podršku ovom turistički atraktivnom događaju, međutim, negativna klima i nesuglasice između središnjice i regionalnih organizacija zaljubljenika u vespe u Zadru i Biogradu poljuljala su manifestaciju.
Unatoč malobrojnosti, vespaši su se u Biogradu i okruženju dobro proveli. Održan je defile od Biograda, kroz Sv. Filip i Jakov, zatim na vidikovac Kamenjak iznad Vranskog jezera pa do Pakoštana, odnosno autokampa Crkvine gdje je priređen roštilj na otvorenom. U večernjem terminu održana je zabava u Solinama, a u ribarskoj luci moglo se vidjeti kako nastaje umjetnička slika upotrebom nitro-sprejeva. Rad umjetnika Andy Mikete, koji inače vrijedi između 5 i 10 tisuća eura, Vespa klub Dalmatia darovat će Gradu Biogradu, kazao nam je glasnogovornik i predsjednik Mišo Jokić biogradske udruge „vespista“.
U Biograd je i stigla vespa VB 1T koja je na prošlogodišnjem Vespa World Days 2016. u francuskom Saint Tropezu osvojila naslov najljepše vespe. Ponosni vlasnik je Domagoj Sulovsky, a model potječe iz čak 1957. godine.



 

Skoči do alatne trake