Subota, 20 travnja, 2024

Uspješno provedena terenska vježba „Požar u školi“: Svi učenici i djelatnici škole „spašeni“, a domaru „pružena“ hitna medicinska pomoć

U organizaciji Grada Biograda na Moru i suorganizaciji Osnovne škole Biograd na Moru i Državne uprave za zaštitu i spašavanje–Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar, na školskom igralištu biogradske osnovne škole uspješno je izvedena terenska vježba operativnih snaga i članova sustava civilne zaštite pod nazivom „Požar u školi“.
Vježba je započela simuliranjem požara u kotlovnici školske zgrade nakon čega je prvi domar, kojeg je uspješno odglumio djelatnik gradske uprave Zoran Matić, zbog ugrožavanja sigurnosti ljudi unutar zgrade, dojavio drugom domaru o nastalom požaru. Drugi domar na ulazu u školsku zgradu oglašavanjem školskog zvona upozorio je potom djelatnike i učenike na provedbu žurne evakuacije prema utvrđenom unutarnjem planu evakuacije i spašavanja nakon čega je pozvao Županijski centar 112 koji potom aktivira sve žurne službe, u ovom slučaju, policiju, vatrogasce i hitnu medicinsku pomoć. Prema dosadašnjim iskustvima djelatnika DUZS-a, škola veličine biogradske uspije se evakuirati za dvije do tri minute.

Dok se čekao dolazak žurnih službi, djeca su u pratnji pedagoga Josipa Brtana i učitelja, bez panike ali žurnim hodom, uspješno napustila mjesto nesreće te su im članovi Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru pod vodstvom ravnateljice Franke Troskot pružili potrebnu pomoć i na ulasku ih u netom podignuti šator evidentirali. Uslijedio je dolazak pripadnika Policijske postaje Biograd na Moru koji su osigurali prometnu prohodnost drugim žurnim službama, a zatim su pristigli i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Biograd na Moru kojom je zapovijedao Darko Banić. Ravnatelj škole prijavio je da nedostaje domar koji je prvi primijetio požar te vatrogasci kreću u potragu za njim. Pronalaze ga i izvlače na sigurno gdje su mu djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć pružili liječničku pomoć. Biogradski vatrogasci uspješnim gašenjem požara priveli su vježbu kraju.

Terenska vježba „Požar u školi“ uspješno je realizirana prema prethodnoj odluci Grada Biograda na Moru s ciljem jačanja sustava civilne zaštite građana Biograda na Moru i bolje uvježbanosti u slučaju izvanrednih događaja na području grada.
Pozdravnu riječ prije početka vježbe održali su ravnatelj škole prof. Jordanko Miloš, dogradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru Marijan Stopfer te pročelnik DUZS-a–Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar Siniša Filipović. Program je vodio i ukratko pojašnjavao tijek same vježbe Miroslav Andrić, voditelj Odjela za preventivu i planiranje zadarskog ureda DUZS-a.
– Ova vježba je, prema planu kojeg je Grad Biograd na Moru usvojio prošle godine, predviđena da se izvede ove godine i to u ovom obimu i s ovolikim operativnim snagama. To je novost u zakonu koji kaže da vježbe organiziraju i provode jedinice lokalne samouprave tako da će i Grad Biograd na Moru ovom vježbom ispuniti svoju obvezu prema zakonu. – rekao je Siniša Filipović izrazivši nadu da će Grad Biograd već dogodine biti u stanju u potpunosti samostalno izvesti čak i složeniju vježbu.

Kako je i više puta naglašeno, pozornost vježbe više je usmjerena na postupke i metodologiju pružanja pomoći i spašavanja u slučaju izvanrednih događaja, a manje na brzinu izvedbe.
Osnovna škola Biograd na Moru u školskoj godini 2016./2017. ima 653 upisana učenika koji pohađaju nastavu u dvije smjene. Kako je škola jedno od mjesta javnog okupljanja u kojoj tijekom jutarnje smjene boravi oko 400 učenika, ono zasigurno predstavlja, u slučaju izvanrednog događaja, i realnu opasnost za ugrožavanje većeg broja ljudskih života i materijalne imovine.
Na završetku, sudionicima vježbe gradonačelnik Ivan Knez i dogradonačelnik Marijan Stopfer uručili su zahvalnice predstavnicima sudionika vježbe.



 

Skoči do alatne trake