Nedjelja, 14 srpnja, 2024

„Zelena čistka“ na Vranskom jezeru: U nekoliko sati volonteri uklonili 17 kubičnih metara otpada!


Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i ove se godine, u ulozi lokalnog koordinatora, uključila u globalnu akciju čišćenja čovjekovog okoliša pod nazivom „Zelena čistka“. Ove sunčane subote djelatnicima parka pridružila se ekipa vrijednih volontera iz okolnih mjesta kao i volonteri suhozidari iz programa “Volontiraj u parkovima Hrvatske”.
U Dragama blizu Debelog briga, na području Općine Pakoštane, veliko je divlje odlagalište raznog otpada, od građevinskog i poljoprivrednog do krupnog otpada iz kućanstava. Iako se radi o zaštićenom području prirode i neposrednoj blizini Vranskog jezera te atraktivnoj turističkoj destinaciji, loše navike neodgovornih pojedinaca nažalost se teško mijenjaju te se razni krupni otpad olako odbacuje uz biciklističke staze i poljske putove te u šume i makiju. O količini otpada dovoljno govori činjenica da je u samo nekoliko sati prikupljeno oko 17 kubičnih metara otpada!
Premda je teren za čišćenje bio težak jer je otpad mjestimice odbačen duboko u makiju šmrike, akcija je uspješno provedena, čemu su uvelike pridonijeli tvrtka „AG Barešić i sinovi“ iz Draga i komunalno tvrtka Juština d.o.o. iz Pakoštana koji su osigurali kamione za odvoz otpada te Bošana d.o.o. iz Biograda osiguravanjem deponiranja prikupljenog otpada na odlagalište.
Cilj ove akcije je ukazati na važnost očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje, stoga se Zelena čistka u Hrvatskoj tradicionalno organizira u povodu Dana planeta Zemlje te predstavlja jedan od koraka podizanja razine svijesti lokalnog stanovništva o njihovoj ulozi u stvaranju otpada i štetnosti ovakvog neprikladnog odlaganja.  Hvala svima koji su priključili akciji i korisno proveli dan u sada još ljepšem Parku prirode Vransko jezero! 

Skoči do alatne trake